Banke v območju evra so si v okviru današnje druge avkcije, ki jo je ECB izvedla v okviru ciljno usmerjene dolgoročne operacije refinanciranja (TLTRO), izposodile 129,8 milijarde evrov, medtem ko je bilo na voljo več kot 300 milijard evrov. Analitiki so pričakovali, da si bodo izposodile za okoli 150 milijard evrov.

Slovenske banke danes dobile 630,9 milijona evrov

Sodelovanje slovenskih bank na drugi avkciji je bilo po podatkih Banke Slovenije večje tako po številu bank kot tudi po obsegu izposojenih sredstev. Medtem ko so si banke na prvi avkciji septembra izposodile 75,5 milijona evrov, so danes dobile 630,9 milijona evrov.

Dovoljeni začetni obseg izposoje slovenskih bank je bil za prvi dve avkciji za vsako banko vezan na to, koliko je ob koncu letošnjega aprila znašal njen obseg posojil podjetjem in prebivalstvu območja evra, brez stanovanjskih posojil gospodinjstvom.

Banke so si z omenjenima operacijama zagotovile dodatna dolgoročnejša sredstva za kreditiranje gospodarstva. Kljub temu zgolj razpoložljivost likvidnih sredstev ni zadosten pogoj za povečanje kreditne aktivnosti bank. Slednja je namreč odvisna tudi od njihove poslovne politike, prilagoditvenih procesov in zadolženosti na eni strani ter od razmer v gospodarstvu, zadolženosti podjetij in konkretnih poslovnih projektov na drugi strani, pojasnjujejo v Banki Slovenije.

Cenovno relativno ugoden vir financiranja bank

Prispevek operacij TLTRO k znižanju aktivnih obrestnih mer bi lahko bil pozitiven, saj predstavljajo cenovno relativno ugoden vir financiranja bank. Vendar pa so aktivne obrestne mere bank odvisne od poslovne politike bank ter tudi od cene njihovih ostalih virov financiranja. Letos je sicer opaziti postopno zniževanje aktivnih obrestnih mer bank, zlasti pri obrestnih merah za posojila podjetjem do enega milijona evrov.

Banka Slovenije podatkov o številu sodelujočih bank na avkcijah ne more objaviti, medtem ko nekatere banke podatke razkrijejo, nekatere pa ne.

Unicredit Banka Slovenija je na današnji avkciji dobila 78 milijonov evrov, kolikor je tudi želela. Denar bodo namenili predvsem kreditiranju realnega gospodarstva ter spodbujanju gospodarske aktivnosti na lokalni ravni, so sporočili za STA.

Pospeševanje kreditne aktivnosti bank

Da so sodelovali na današnji avkciji, so za STA potrdili tudi v Hypo Alpe Adria banki. Kot so zapisali, so na avkciji sodelovali »v višini nekaj deset milijonov evrov«, sredstva pa bodo namenili pospeševanju kreditne aktivnosti bank.

V Banki Koper so za STA pojasnili, da na avkciji niso sodelovali.

V Abanki Vipa skladno s poslovno politiko banke in zaupnostjo poslovanja posameznih bančnih poslov ne morejo komentirati, v Novi Kreditni banki Maribor pa so za STA pojasnili, da poteka njihovo sodelovanje na avkcijah ECB skladno z likvidnostno politiko banke in poslovnimi odločitvami, ki so usklajene s sprejetim finančnim načrtom.

Na voljo za okoli 400 milijard evrov zelo ugodnih posojil

V okviru prvih dveh operacij je bilo skupaj na voljo za okoli 400 milijard evrov zelo ugodnih posojil. Na prvi avkciji si je 255 zainteresiranih bank izposodilo 82,6 milijarde evrov, kar je bilo prav tako manj od napovedi analitikov.

ECB je v boju proti šibki gospodarski rasti in nizki inflaciji v območju evra, zaradi katere mnogi opozarjajo na nevarnost škodljive deflacijske spirale, v minulih mesecih sprejela več ukrepov, tudi nekonvencionalnih. Med drugim se je odločila za nove operacije TLTRO; do junija 2016 jih bo skupaj izvedla osem.

TLTRO tokrat temeljijo na pogoju, da morajo banke sredstva prenesti v realno gospodarstvo, ne smejo pa jih nameniti za naložbe v sektorje, kjer se kažejo znaki 'napihovanja balona', zato denimo ne bodo smela biti namenjena za stanovanjske kredite. Več kot bodo banke kreditirale, več denarja si bodo lahko izposodile na prihodnjih avkcijah.