Japonska centralna banka je danes sporočila, da bo stimulativni program, s katerim povečuje količino denarja v obtoku, okrepila za dodatnih 20.000 milijard jenov (143,20 milijarde evrov), tako da bo njegov letni obseg znašal 80.000 milijard jenov (572,81 milijarde evrov).

Odločitev osrednje denarne ustanove na Japonskem, da še okrepi že tako obsežen stimulativni program, je močno presenetila in vlagatelje navdala z optimizmom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tokio se je za ta korak sicer odločil, da bi znova zagnal pešajočo gospodarsko rast in državo obranil pred zdrsom v recesijo.

Na azijskem borznem parketu so ugodno odmevali tudi podatki o rasti ameriškega bruto domačega proizvoda (BDP) v minulem četrtletju. Ameriško gospodarstvo je v tretjem trimesečju doseglo rast v višini 3,5 odstotka, kar je veliko več od pričakovanj. Ugodna gibanja v ZDA se tako nadaljujejo.

Na vodilni azijski borzi v Tokiu je indeks Nikkei, ki ga izračunavajo na osnovi vrednosti 225 najpomembnejših delnic, poskočil za 4,83 odstotka na 16.413,76 točke, kar predstavlja najvišjo raven po novembru 2007.

V Hongkongu je indeks Hang Seng doslej napredoval za 0,93 odstotka, v Šanghaju pa indeks Shanghai Composite beleži 1,22-odstotno rast.

V Južni Koreji je osrednji borzni indeks Kospi pridobil 0,28 odstotka vrednosti, indeks borze v Avstraliji pa je šel navzgor za 0,88 odstotka. Borza na Tajvanu je medtem zabeležila podražitev vrednostnih papirjev v povprečju za 0,98 odstotka.

Tudi trgovanje na newyorških borzah se je v četrtek končalo z rastjo tečajev. Industrijski indeks Dow Jones je trgovanje končal pri 17.195,42 točke, kar je 1,30 odstotka več kot v sredo, širši indeks S&P 500 se je zvišal za 0,62 odstotka na 1994,64 točke, tehnološki indeks Nasdaq pa za 0,37 odstotka na 4566,14 točke.

Cene nafte v azijskem trgovanju upadle

Za 159-litrski sod teksaške lahke nafte z dobavo v decembru je bilo treba popoldne po singapurskem času odšteti 80,75 dolarja, kar je 37 centov manj kot ob koncu četrtkovega trgovanja. Za 36 centov so se pocenile tudi decembrske terminske pogodbe za nafto vrste brent, tako da so bile pri 85,88 dolarja.

Analitiki poudarjajo, da so cene nafte pod pritiskom zaradi špekulacij, da bo Fed ključno obrestno mero zvišal prej, kot se je sprva pričakovalo, to pa kreši ameriški dolar, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ker se nafta kupuje v ameriški valuti, je za kupce, ki uporabljajo druge valute, dražja, kar zmanjšuje povpraševanje in znižuje cene.

Do špekulacij je prišlo, potem ko je ameriško ministrstvo za trgovino v četrtek objavilo, da je ameriško gospodarstvo v tretjem trimesečju doseglo rast v višini 3,5 odstotka, kar je veliko več od pričakovanj. Ugodna gibanja v ZDA se tako nadaljujejo.