Poslovnež Jurij Schollmayer, ki se na vse načine bori za preživetje projekta izgradnje outlet centra pri letališču na Brniku, je avstrijsko finančno skupino Raiffeisen Bank International (RBI) prisilil v dokapitalizacijo slovenske odvisne družbe Raiffeisen Leasing. V njen kapital je morala vložiti za kar 44 milijonov evrov svežih denarnih sredstev.

S tem so Avstrijci verjetno preprečili stečaj Raiffeisen Leasinga, ki ga je zahteval Schollmayer. Lizinška družba je bila pred začetkom krize na področju financiranja nepremičnin ena največjih v državi, po tistem pa je praktično ugasnila in se umika z našega trga. Zaradi visokih slabitev nasedlih naložb je imel namreč Raiffeisen Leasing konec lanskega leta že za kar 40 milijonov evrov več obveznosti kot premoženja. Negativni kapital pa je eden izmed zakonskih pogojev za razglasitev insolventnosti in začetek postopka prisilne poravnave ali stečaja.

»Splošna politika RBI je, da svojim družbam zagotavlja zadostno raven kapitala,« nam je dokapitalizacijo potrdil Christof Danz, tiskovni predstavnik RBI. Ob tem so v avstrijskem velikanu, ki poskuša prestrukturirati poslovanje v regiji in se umika z nedonosnih trgov, očitno spregledali vprašanje, ali je bilo oktobrsko povečanje kapitala Raiffeisen Leasinga povezano z zahtevo za stečaj družbe, ki jo je na okrožno sodišče v Ljubljani vložil Schollmayer. Prva obravnava v tej zadevi je potekala v začetku avgusta letos, zadnji narok pa je sodišče razpisalo za začetek prejšnjega tedna. Kdaj in kakšna bo odločitev, še ni znano.

Novi posli so se spremenili v rdeče številke

Raiffeisen Leasing so podobno kot nekatere konkurente spravili na kolena projekti, ki se jih je lotil tik pred izbruhom krize. Lizinška družba je tako samo v letu 2007 sklenila za kar 70 milijonov evrov novih poslov, obseg poslovanja pa se je povečal za več kot polovico. Lotevala se je tudi financiranja lastnih nepremičninskih projektov. Visokih 11 milijonov evrov prihodkov pa ji je v tistem letu prineslo rekorden, dvomilijonski čisti dobiček.

Čeprav je poslovodstvo Raiffeisen Leasinga pod taktirko Boruta Božiča v pričakovanju okrevanja slovenskega nepremičninskega trga sklepalo nove lizinške posle in prikazovalo dobiček, je v začetku leta 2012 prišlo do preobrata. Avstrijski lastniki so zamenjali vodstvo in na mesto direktorja imenovali Žigo Siliča. Kmalu po tistem pa se je začelo čiščenje naložbenega portfelja. Močno so zaostrili pravila vrednotenja in v letu 2012 opravili kar 17 milijonov evrov slabitev naložb, v lanskem letu pa še skoraj 25 milijonov evrov. Raiffeisen Leasing, ki je letno sklepal za le še nekaj milijonov evrov poslov, je tako zdrsnil v rdeče številke.

Usodo lizinške družbe, ki je v zadnjem času ostala brez nekaterih ključnih zaposlenih, bi lahko zapečatile besede glavnega izvršnega direktorja RBI Karla Sevelde iz začetka letošnjega leta. Sevelda je napovedal, da bodo v določenih državah zmanjšali obseg poslovanja, in pri tem izpostavil Slovenijo. RBI ima tudi politiko poslovanja, da nedonosne naložbe prestrukturira ali pa jih enostavno proda.

Pokopali so jih tudi posli s Schollmayerjem

Kateri posli v Sloveniji so jim prizadejali visoko izgubo, ni znano. Glede na vse pretekle oglase o prodaji zemljišč in nepremičnin na spletni strani Raiffeisen Leasinga gre za najmanj ducat nasedlih nepremičninskih naložb.

Najbolj znani so projekti, ki so se jih lotili z že omenjenim Jurijem Schollmayerjem. Najbolj izpostavljena je bila gradnja 21.000 kvadratnih metrov velikega nakupovalnega središča outlet na Brniku, ki bi ga postavili na zahodnem predelu tako imenovanega letališkega mesta. Rok za dokončanje 30 milijonov evrov vrednega projekta, ki ga je finančno podprl Raiffeisen Leasing, se je že nekajkrat premaknil, nazadnje na konec letošnjega leta. Februarja letos so sicer v Raiffeisen Leasingu oznanili, da iščejo kupca za zemljišča. S Schollmayerjem so se lotevali tudi projekta Center Jezerca, 50 milijonov evrov vredne gradnje apartmajskega naselja pod Krvavcem. Tega so najprej prodajali za 4,2 milijona evrov, zdaj pa le še za 1,49 milijona evrov.

V portfelju Raiffeisen Leasinga je zaradi zaustavitve financiranja in propada poslovnih partnerjev obtičalo tudi veliko zazidljivih zemljišč po vsej Sloveniji. V Mariboru je naprodaj 6307 kvadratnih metrov veliko zemljišče za 600.000 evrov, kar je okoli četrtino manj od prvotne cene. V Škofijah na Primorskem se je medtem skoraj za polovico znižala cena zemljišč v skupnem obsegu 6240 kvadratnih metrov, in sicer na 750.000 evrov. Kupca iščejo tudi za zemljišča v Pivki, okolici Maribora in Kranjski Gori. Slednja so predvidevala gradnjo počitniških hišic in so se pocenila s 3,4 milijona evrov na vsega 790.000 evrov. Naprodaj je skoraj 150.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče na opuščeni gramoznici Hajdina.

Pomanjkanje kapitala jih ni motilo

Zaradi slabitev teh in številnih drugih naložb je Raiffeisen Leasing že leta 2012 ostal brez vseh kapitalskih rezerv in zdrsnil v kapitalsko neustreznost. Ker lizinška družba ni imela nobenih težav z likvidnostjo, je nato skoraj dve leti poslovala brez težav. Dokler ni prišlo do spora z ljubljanskim poslovnežem. Le mesec dni, preden je Schollmayer zahteval stečaj Raiffeisen Leasinga, je ta istemu sodišču predlagal začetek stečaja nad Schollmayerjevim podjetjem Red Ing, ki je bilo investitor v projekt na Brniku. Po naših informacijah Raiffeisen Leasingu z zahtevo ni uspelo.