Boj za nakup Trima se ponovno zaostruje. Potem ko je irskemu Kingspanu s svojo ponudbo že praktično uspelo izločiti preostala konkurenta, naj bi avstralski proizvajalec strešnih kritin Metroll Australia in poljska finančna družba Innova Capital bistveno izboljšala svoji ponudbi in se tako vrnila v prodajni postopek.

Pogajanja z vsemi potencialnimi kupci

V NLB, ki vodi prodajo Trima, naj bi se tako trenutno pogajali z vsemi tremi potencialnimi kupci Trima, rok za sklep posla pa naj bi podaljšali za dodatnih nekaj mesecev. V največji državni banki naj bi si še pred nekaj tedni prizadevali za čimprejšnjo prodajo, vendar naleteli na neodobravanje nekaterih preostalih večjih bančnih lastnic Trima. Te so bile skeptične glede prodaje Trima irskemu proizvajalcu strešnih in fasadnih panelov, ki naj bi za Trimo ponujal med 25 in 30 milijoni evrov. Kingspana namreč ne zanima Trimova proizvodnja, temveč zgolj patenti, ki ščitijo napredna fasadna sistema qbiss, medtem ko bi velik del proizvodnje iz Slovenije preselili v svoje obstoječe proizvodne obrate v Budimpešti, na Poljskem in Češkem. Za dodaten zaplet je poskrbel Kolektor Group, ki se je poskušal naknadno vključiti v prodajne postopke, a za zdaj ni znano, ali so jim v NLB omogočili izvedbo skrbnega pregleda.

»Prodajni postopek poteka, trenutno se pogajamo s potencialnimi kupci o pogojih in načinu izvedbe transakcije,« so nam povedali v NLB, kjer pa podrobnosti niso želeli komentirati. Ali je ponudbo morda izboljšal tudi Kingspan, ki je doslej veljal za favorita, ni znano. »Ničesar ne morem komentirati, saj za to nimam pooblastil,« nam je povedal njihov svetovalec Boštjan Peterman, po neuradnih informacijah tudi eden najožjih zaupnikov in dolgoletnih prijateljev prvega moža NLB Janka Medje. V kakšnih odnosih je z Medjo, Peterman ni želel pojasniti. V NLB so pred časom zatrdili le, da poslovno ne sodelujeta, Medja pa da v postopke za prodajo Trima ni vključen.

Trimo postopno okreva

Potem ko so banke Trimo dokapitalizirale s pretvorbo dela terjatev v kapital, mu zagotovile dodatne plačilne garancije in garancije za dobro izvedbo del ter likvidnostno posojilo, se trebanjska skupina pobira iz težav. Po prvih ocenah uprave pod vodstvom Igorja Kržana je družba lani ustvarila 67,6 milijona evrov prihodkov. To je približno dva milijona evrov več od prvotnih napovedi, vendar hkrati več kot polovico manj kot v rekordnem letu 2007. Za trebanjsko skupino bo tako ključnega pomena, ali ji uspe pridobiti nova naročila in zapolniti proizvodnjo, saj bo v nasprotnem primeru prisiljena v nova odpuščanja. Po zadnjih podatkih je v skupini Trimo le še okoli 800 zaposlenih oziroma približno 200 manj kot leta 2011.

Kljub nekoliko višjim prihodkom od načrtovanih naj bi Trimo zaradi dodatnih oslabitev in strmega padca vrednosti ruskega rublja lansko leto ponovno končal s čisto izgubo. Po neuradnih informacijah so morali v Trimu lani oslabiti tudi naložbo v družbo Akripol. Ta se ukvarja s proizvodnjo litega akrilnega stekla, ki se uporablja pri protihrupnih zaščitah, že vse od leta 2010 pa družba posluje z izgubo. Višine lanske izgube v družbi še ne želijo razkriti, češ da bodo podatke o poslovanju in načrte za letošnje leto objavili sredi meseca.