Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) pod vodstvom Damjana Žuglja je po neuradnih informacijah Novi Ljubljanski banki naložila plačilo 200.000 evrov kazni. NLB namreč kot banka skrbnica vzajemnih skladov, ki jih upravlja Perspektiva DZU Darija Južne, več let ni opazila napačnega vrednotenja hibridnih obveznic domačih bank. Zaradi tega so številni vlagatelji skoraj dve leti za svoje točke vzajemnega sklada Perspektiva:Worldmix prejemali prenizka izplačila.

NLB naj bi na koncu plačala polovico nižjo kazen, torej 100.000 evrov, saj se na odločbo ATVP ni pritožila, kazen pa je poravnala v manj kot osmih dneh. Kot banka skrbnica bi morala sicer prav NLB regulatorja kapitalskega trga obvestiti o morebitnih nepravilnostih pri izračunu čiste vrednosti sredstev in vrednosti točke vzajemnega sklada Perspektiva:Worldmix. Ob tem je pomenljiv podatek, da so v Perspektivi DZU poleg hibridnih obveznic Abanke napačno vrednotili tudi hibridne obveznice NLB, ki so bile uvrščene na luksemburško borzo. Da ne gre zgolj za dve obrobni naložbi, kaže podatek, da so hibridne obveznice NLB in Abanke še konec leta 2012 predstavljale skoraj 15 odstotkov vsega premoženja Perspektive:Worldmix.

Kdo je v največji državni banki odgovoren za spregled napačnih vrednotenj, v NLB pod vodstvom Janka Medje niso odgovorili. Odgovore so nam obljubili za jutri, medtem ko na ATVP zaradi zaupnosti postopka na naša vprašanja niso odgovorili.

Kot smo pred časom razkrili v Dnevniku, so vlagatelji, ki so med majem in novembrom 2012 prodajali svoje točke sklada Perspektiva:Worldmix, za svoje naložbe dobili več denarja, kot bi smeli. Obenem so vlagatelji, ki so v tem času šele vstopali v sklad, za svoj denar dobili premalo točk. Skupno je v tem obdobju nekaj deset vlagateljev dobilo izplačanih 860.000 evrov preveč sredstev. Prav v tem času so iz Perspektive:Wordlmix izstopali nekateri premožnejši vlagatelji, ki so v predlanskem letu iz sklada dvignili za okoli 18 milijonov evrov premoženja.

Perspektiva:Worldmix je sicer eden najstarejših domačih vzajemnih skladov, še konec leta 2011 pa so imeli vlagatelji v tem skladu za več kot 30 milijonov evrov premoženja. Zaradi številnih izstopov vlagateljev se je premoženje Perspektive:Worldmix v manj kot treh letih zdesetkalo, konec letošnjega avgusta pa so imeli vlagatelji v tem skladu le še za 3,6 milijona evrov sredstev.

A nepravilnosti so se, kot je razvidno tudi iz letnih poročil Perspektive, nadaljevale vse do letošnjega februarja, torej vse dokler odločba ATVP ni postala pravnomočna in izvršljiva. Med novembrom 2012 in letošnjim februarjem so namreč po ugotovitvah ATVP v Perspektivi DZU vlagateljem izplačevali prenizko odkupno vrednost za njihove točke vzajemnega sklada. V tem času so vlagatelji, ki so prodali svoje točke Perspektive:Worldmix, dobili skupno 622.000 evrov premalo denarja. Zaradi teh nepravilnosti je ATVP konec lanskega leta želela celo razrešiti predsednico in člana uprave Perspektive DZU Vesno Južna in Mitjo Amona, a je na koncu Južna z okoli 600.0000 evri dokapitaliziral svojo družbo za upravljanje in s tem preprečil, da bi nadzor nad njo prevzela ATVP. Sredstva iz dokapitalizacije je po dostopnih podatkih Perspektiva DZU vložila v svoj vzajemni sklad oziroma z njimi pokrila premalo izplačana sredstva svojim vlagateljem.

Ob tem pa se zastavlja tudi vprašanje o kakovosti dela in odgovornosti revizorjev, ki podobno kot NLB napačnega vrednotenja podrejenih obveznic niso zaznali. Letna poročila Perspektive DZU in njenega krovnega sklada zadnji dve leti revidira KPMG, pred njim pa revizijska družba Dinamic.