Medtem ko se država in družbe ter skladi iz Skupine KD Group pripravljajo na začetek privatizacije Žita, sredi prihodnjega meseca pa naj bi potencialne kupce tudi uradno povabili k sodelovanju pri privatizaciji, je Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) odprla postopek nadzora in začela pregledovati trgovanje z delnicami največje slovenske pekarske skupine.

V ATVP pod vodstvom Damjana Žuglja naj bi namreč sumili, da je pri trgovanju z delnicami Žita prišlo do zlorabe notranjih informacij, pod drobnogled pa naj bi vzeli zlasti lanske nakupe delnic članov Žitove uprave z Janezom Bojcem na čelu. Štiričlanska uprava Žita, v kateri so poleg Bojca še Erik Žunič, Sandi Svoljšak in Peter Rajačič, je bila v zadnjem letu dni med največjimi kupci delnic, skupno pa jih imajo v lasti že dobrih pet odstotkov.

Ker so člani Žitove uprave delnice kupovali tudi po tistem, ko so Slovenski državni holding (SDH), Modra zavarovalnica, KD Kapital, KD Skladi in Adriatic Slovenica podpisali delničarski sporazum, s katerim so se dogovorili za skupno prodajo Žita, naj bi regulator kapitalskega trga tudi pri članih konzorcija preverjal, kako in na kakšen način so bili člani uprave seznanjeni s prodajnimi postopki.

Bojc nam je včeraj potrdil, da je agencija člane uprave spraševala o nakupih delnic. »ATVP nas ni seznanila s kakršnimi koli sumi zlorabe notranjih informacij, sami pa s kakršno koli zlorabo notranjih informacij tudi nismo seznanjeni,« je dodal Bojc, ki je vodenje uprave Žita prevzel sredi leta 2012, ko je dotedanji predsednik uprave Toni Balažič prevzel funkcijo predsednika uprave Mercatorja. Pred prevzemom vodenja Žita je bil Bojc predsednik njegovega nadzornega sveta, obenem pa je vodil tudi družbo KD Kapital in je torej bil podrobneje seznanjen s potekom prejšnjega prodajnega postopka, ki je zaradi previsokih pričakovanj lastnikov propadel. Kaj konkretno preiskujejo, v ATVP niso želeli pojasniti, saj so vse informacije v zvezi z morebitnimi postopki nadzora zaupne.

Večji del svojih delnic so člani uprave Žita kupili še po cenah okoli 60 evrov za delnico, danes pa je ta vredna skoraj enkrat več oziroma okoli 115 evrov. Samo delnice v lasti Bojca in njegove družbe Jacobo so trenutno vredne že več kot milijon evrov, medtem ko ima Žunič v lasti za 529.000 evrov, Svoljšak za 323.000 evrov in Rajačič za slabih 183.000 evrov delnic Žita. Večji del teh delnic so člani Žitove uprave kupili prek borze, še preden sta se država in skupina KD Group dogovorili za skupno prodajo Žita. Toda nakupe so nadaljevali tudi po podpisu prodajnega sporazuma. Lanskega novembra jim je namreč okoli dva odstotka delnic prodal tudi holding Fin-Vita, ki je v ekonomski lasti ajdovskega Mlinotesta. Tako ne preseneča, da naj bi ATVP pregledovala tudi dogovor med družbo Fin-Vita oziroma Mlinotestom ter Žitom. Spomnimo, da sta se Žito in Mlinotest v začetku lanskega oktobra lastniško razšla. Tedaj je Žito svoj 17-odstotni delež Mlinotesta prodal Fin-Viti, ki pa je kupnino poravnala z devetimi odstotki delnic Žita. Dobra dva odstotka Žitovih delnic so od Fin-Vite kupili tudi člani Žitove uprave in Bojčeva družba Jacobo, ki so za delnico tedaj odšteli 62 evrov. To je bilo pet odstotkov pod takratno borzno ceno, a hkrati devet odstotkov več, kot je dva meseca prej Žito za delnico plačalo Fin-Viti.