ATVP je v postopku izdaje dovoljenja za prevzem Mercatorja preverila, ali Agrokor izpolnjuje pogoje iz zakona o prevzemih. Ker je ugotovila, da zahteva in prospekt prevzemnika izpolnjujeta zakonske pogoje, je Agrokorju izdala dovoljenje za prevzem, je objavljeno na spletni strani ATVP.

Agrokor, ki je 27. junija pridobil 53-odstotni delež Mercatorja, mora sicer najkasneje v petek objaviti prevzemno ponudbo za preostale Mercatorjeve delnice. Agrokor je namreč 2. julija objavil prevzemno namero, v kateri je napovedal, da bo ponudbo objavil v največ 30 dneh, za delnico pa bo ponudil 86 evrov, kolikor je plačal za delnico v okviru nakupa 53-odstotnega deleža od konzorcija prodajalcev.

Za 100 odstotni delež potrebnih 324 milijonov evrov

Namera za prevzem Mercatorjevih delnic se nanaša na 1.765.083 delnic največjega slovenskega trgovca, ki še niso v lasti Agrokorja. Hrvaški koncern je namreč od konzorcija prodajalcev pridobil 2.000.278 delnic Mercatorja oz. 53,12-odstotni lastniški delež.

Za omenjeni paket delnic je odštel 172 milijonov evrov, skupaj pa bo za prevzem 100 odstotkov slovenskega trgovca po ceni 86 evrov na delnico plačal 324 milijonov evrov. Poleg tega je že nakazal 200 milijonov evrov za zmanjšanje finančnih obveznosti Mercatorja ter 20 milijonov evrov za operativno financiranje tekočega poslovanja Mercatorja.

Največ preostalih delnic v rokah Splitske banke, skupine Societe Generale in Unicredit Banka Slovenija

Med lastniki preostalih 47 odstotkov delnic Mercatorja sta največja hrvaška Splitska banka iz skupine Societe Generale (10,76 odstotka) in Unicredit Banka Slovenija (8,01 odstotka). Pomembni posamični lastniki so v zadnjih letih postali tudi hrvaški pokojninski skladi, ki delujejo preko hrvaških podružnic Societe Generale in Unicredita.

Dobrih 10 odstotkov delnic imajo v lasti investicijske družbe in vzajemni skladi, tu pa so z okoli 13-odstotnim deležem tudi mali delničarji. Prek 62,5-odstotnega lastništva v družbi KLM, ki je 2,2-odstotni lastnik Mercatorja, je delničar v podjetju tudi predsednik PS in nekdanji prvi mož Mercatorja Zoran Janković.