Adris Grupa Anteja Vlahovića, ki poskuša svoj imperij razširiti tudi v Slovenijo, je že vrsto let ena največjih posamičnih upnic Skupine Agrokor in je Ivici Todoriću v zadnjih letih pomagala tako pri sanaciji finančnih težav njegove skupine kot tudi pri delnem izplačilu EBRD iz lastništva Agrokorja. Vlahović je šel Todoriću nasproti tudi pri sestavljanju finančne konstrukcije za prevzem Mercatorja, razkrivajo dokumenti, ki nam jih je uspelo pridobiti.

Skupno 161 milijonov evrov posojil, ki jih je Adris Grupa doslej odobrila Skupini Agrokor, jasno nakazuje, da si velika zasebna hrvaška podjetja med seboj pomagajo pri uresničevanju širitvenih ambicij. Obenem ta posojila jasno kažejo, kako se je Agrokor obvodno financiral mimo bank, ki so mu v zadnjih letih drastično zaostrile pogoje financiranja in zvišale obrestne mere. Vsaj del teh težav pa je Todoriću uspelo doslej prebroditi tudi s pomočjo Vlahovića, enega pomembnejših poslovnih partnerjev Skupine Agrokor.

Milijoni Adrisa za Agrokor

Marca lani, ko je EBRD od Todorića prvič zahtevala delno poplačilo svojega vložka v Agrokor, Todorić pa se je v istem času pripravljal na oddajo zavezujoče ponudbe za Mercator in na trgu mrzlično iskal financerje, ki bi bili njegove načrte pripravljeni podpreti, mu je na pomoč priskočil Vlahović. Adris Grupa je namreč tedaj Agrokorju odobrila kar 100-milijonsko posojilo, kar je primerljivo tudi znesku, ki ga je moral Todorić plačati EBRD za njen štiriodstotni delež Agrokorja.

To pa ni edino posojilo, ki ga je pri rovinjski skupini najela Skupina Agrokor. Že leta 2009, ko je moral Agrokor zaradi velikih finančnih težav z 20-milijonsko izgubo prodati družbe Mlinar, Štampo in Acro, pri izdaji obveznic na kapitalskih trgih pa pristati na kar 10-odstotno letno obrestno mero, mu je na pomoč priskočila Adris Grupa. Tovarna Duhana Rovinja (TDR) je namreč tedaj odobrila 50-milijonsko posojilo, ki ga je izkoristil Konzum. Najem tega posojila časovno sovpada tudi s Todorićevimi ambicijami za prevzem ruske trgovske verige Lenta in pogajanji Agrokroja z nekdanjim prvim možem Pivovarne Laško Boškom Šrotom o nakupu četrtinskega deleža Mercatorja.

Po prvotnih načrtih bi moral TDR 50-milijonsko posojilo dobiti vrnjeno konec letošnjega junija, torej na dan, ko se je Agrokorju iztekel tudi rok za plačilo kupnine za nakup večinskega paketa delnic Mercatorja. Če bi torej Vlahović vztrajal pri vračilu posojila, bi to bržkone pokopalo tudi Todorićeve ambicije za prevzem slovenskega trgovca. Agrokor namreč ni imel zadosti sredstev, da bi hkrati vrnil posojilo, obenem pa tudi nakazal kupnino za nakup Mercatorjevih delnic in za dokapitalizacijo slovenskega trgovca. Kot smo razkrili, je Agrokorju finančno konstrukcijo za prevzem Mercatorja uspelo dokončno sestaviti šele sredi julija letos oziroma dva tedna po objavi namere za prevzem, ko mu je italijanska bančna skupina Unicredit zagotovila zadnjih 52 milijonov evrov.

Namesto delnic Agrokorja Todorićeve menice, Konzum in Jamnica

Eden od pogojev Todorićevih financerjev je bil, kot smo poročali, ta, da lastništvo Agrokorja prenese na novoustanovljeno nizozemsko družbo Adria Group in za posojila zastavi celoten Agrokor. A tudi tega pogoja Todoriću ne bi uspelo izpolniti, če mu Vlahović ne bi šel (znova) na roke. Kot razkrivajo dokumenti, sta konec aprila oziroma v začetku maja Agrokor in Adris Grupa sklenila nov dogovor o poslovnem sodelovanju, po katerem bo moral Agrokor nekaj več kot 60 milijonov evrov posojila vrniti konec letošnjega decembra, preostalih sto milijonov evrov pa sredi prihodnjega leta. Hkrati je Vlahović umaknil tudi zastavno pravico z delnic Agrokorja, s katerimi je Todorić jamčil za vračilo posojila in ki so do tedaj onemogočale vsakršen prenos delnic Agrokorja.

Umik zastavne pravice je Vlahoviću sicer uspelo dobro unovčiti. Iz dokumentov je razvidno, da ima po novem posojilo namesto z delnicami Agrokorja zavarovano s polovico Konzuma in Jamnice, Todorić pa je Adris Grupi izdal tudi osebno menico in zadolžnico. Kako bo Agrokor Adris Grupi vrnil posojila, ni znano. Po poročanju hrvaških medijev pa naj bi imeli v Adrisu velike ambicije tudi v prehrambni industriji, zaradi česar ni mogoče izključiti, da bodo na koncu namesto denarja dobili katero od Agrokorjevih prehrambnih družb. V rovinjski skupini na naša vprašanja niso želeli odgovoriti, češ da odnosov s poslovnimi partnerji ne komentirajo. Povedali so zgolj, da je Agrokor njihov dolgoletni poslovni partner, s katerim bodo v korist obeh podjetij sodelovali tudi v prihodnje.

Poslovne poti Todorića in Vlahovića se sicer prekrivajo že vrsto let. Agrokor namreč obvladuje Tisak, prek katerega TDR ustvari pomemben del svojih prihodkov, ob upoštevanju trgovskih polic Konzuma pa je Skupina Agrokor eden ključnih kupcev Adris Grupe. Skupina Agrokor je po vsej verjetnosti tudi ena pomembnejših strank največje hrvaške zavarovalnice Croatia Osiguranje, ki jo po novem obvladuje prav Adris Grupa in prek katere Vlahović snuje svoj pohod v zavarovalniško dejavnost.

Iz tobačne industrije v zavarovalništvo

Turistična dejavnost Adris Grupi sicer prinaša stabilne prihodke, vendar nizke donose, donosen tobačni posel pa je že več let v upadu. TDR je lani skupaj z Iran Tobacco Company v glavnem mestu pokrajine Mazandaran odprl novo tovarno, v kateri bi morali letno proizvesti okoli šest milijard cigaret. Za primerjavo omenimo, da je TDR lani proizvedel devet milijard cigaret, zaradi česar ni mogoče izključiti, da bodo v prihodnje del proizvodnje preselili v novo tovarno. A kot kaže, se bo to zgodilo pod okriljem novega lastnika, saj se je Vlahović odločil prodati tobačni posel. V Adris Grupi naj bi se o prodaji TDR pogajali s China Nacional Tobacco, Korean Tobacco in Japan Tobacco International.

Pričakovati je, da bo Adris Grupa kupnino za TDR investirala predvsem v zavarovalniško dejavnost, kjer si želi postati eden največjih igralcev na Balkanu. Adris Grupa in Croatia Osiguranje že sedaj obvladujeta okoli 15 odstotkov lastništva slovenske zavarovalne skupine Sava Re in si že dlje časa prizadevata še dodatno povečati svoj lastniški vpliv. Hkrati je Croatia Osiguranje neposredno in prek svojih pokojninskih skladov tudi ena izmed največjih nedržavnih lastnic Zavarovalnice Triglav, kjer država še vedno nima glasovalnih pravic za svoj dvotretjinski delež. Za dokončen prevzem Save Re in s tem posledično tudi Zavarovalnice Maribor in Zavarovalnice Tilia bi Adris Grupa po trenutnih borznih cenah morala odšteti še nekaj več kot 200 milijonov evrov, tretjino več, kot jim dolguje Skupina Agrokor. Bistveno večji zalogaj pa bi bil za Adris Grupo morebiten prevzem Zavarovalnice Triglav. Tržna kapitalizacija največje slovenske zavarovalnice namreč znaša 560 milijonov evrov, kar pomeni, da bi morala Adris Grupa za prevzem Triglava nameniti celotno kupnino za TDR, sredstva, ki jih je posodila Agrokorju, in depozite, ki so ji ostali po prevzemu in dokapitalizaciji Croatie Osiguranje.