Zaposlenim v skupini Premogovnik Velenje je s tem zagotovljeno izplačilo plač in drugih prejemkov v skladu s kolektivno pogodbo. Na osnovi določb, ki izhajajo iz aneksa, sta Premogovniku Velenje zagotovljena stabilno poslovanje in likvidnost do konca letošnjega leta, s tem pa tudi nemotena dobava premoga Tešu.

Uprava rudnika ocenjuje, da je pred družbo zahtevno obdobje, v katerem bo potrebno začeti intenzivno izvajati ukrepe, ki so zajeti v načrtu finančnega in poslovnega prestrukturiranja skupine Premogovnik Velenje.

Izhodišče cene premoga za prihodnja leta

Ta načrt bo med drugim tudi izhodišče za določitev cene premoga v prihodnjih letih, torej tudi za nadomestni blok Teš 6 po začetku njegovega delovanja.

Že pred tednom je po desetdnevni spontani stavki ter pogajanji med predstavniki stavkajočih z upravo rudnika, HSE in Teš prišlo do pisnega zagotovila, da bo takšen aneks podpisan najkasneje do danes, zato so rudarji in ostali zaposleni v skupini Premogovnik Velenje stavko zamrznili, s tem pa je steklo tudi delo v proizvodnem procesu.

Rudarji dosegli izpolnjevanje kolektivne pogodbe

Med omenjenimi pogajanji so rudarji sicer dosegli zagotovitev izpolnjevanja kolektivne pogodbe v takšnem obsegu, kot je bilo predvideno za letošnje leto.

Po dogovoru z rudarji se bo regres v višini skoraj 800 evrov bruto izplačal v dveh delih, prvi del pa še ta mesec, ko bodo rudarji prejeli še nagrado ob dnevu rudarjev, zaznamovanem 3. julija, in jubilejno nagrado. Drugi del regresa bo izplačan do 18. avgusta.

Od uprave rudnika, ki je stavko priznala in bo zato plačana, rudarji pričakujejo še zagotovitev izplačil po kolektivni pogodbi do 18. v mesecu za pretekli mesec, v nasprotnem pa se lahko napove stavka.