Le devet mesecev po prevzemu Fotone so njeni novi lastniki iz ZDA očitno začeli črpati denar iz družbe, s katerim si bodo povrnili del 18,5-milijonske kupnine.

Na nedavni skupščini so se namreč odločili, da bo Fotona svojim ameriškim lastnikom odobrila dve posojili. Prvo bo prejela družba Fotona Holdings LLC. To sta februarja – le tri tedne pred prevzemom Fotone – v ameriški davčni oazi Delaware ustanovila ameriški finančni sklad Gores Group in podjetje Technology4Medicine (T4M), sicer distributer Fotone na ameriškem trgu. Družba Fotona Holdings LLC, ki ima pisarno na naslovu Gores Group v Koloradu, je edini družbenik uradnega lastnika slovenske Fotone – podjetja Fotona Holdings LP z Britanskih Deviških otokov. Tudi drugo posojilo bo Fotona nakazala v ZDA. Natančneje, na račun podjetja Fotona LLC iz Wyominga. Za tem imenom se po podatkih iz tamkajšnjega registra skriva kar T4M, eden od prevzemnikov Fotone, ki je ime slovenskega proizvajalca dentalnih laserjev prevzel že konec marca.

Koliko denarja bo Fotona posodila svojim lastnikom, ni znano. Tega podatka nam pri predsedniku uprave Matjažu Lukaču ni uspelo preveriti. A vse kaže, da se uresničujejo bojazni, da Fotona od Američanov ne bo prejela svežih sredstev za razvoj in trženjske aktivnosti, ampak bo šel denarni tok iz družbe v nasprotno smer. Hkrati so namreč Američani prvega moža Fotone pooblastili tudi za podpis aneksa k pogodbi o udeležbi pri dobičku za leta 2013, 2014 in 2015. Iz vsebine skupščinskega sklepa je mogoče sklepati, da si bodo novi lastniki na Kajmanske otoke izplačali vsaj del od 1,6 milijona evrov lanskega bilančnega dobička. Še na julijski skupščini so lastniki Fotone sprejeli sklep, da bodo o razporeditvi bilančnega dobička odločali na enem od prihodnjih zasedanj. Zanimivo je, da so se Američani odločili za izplačilo šele po tem, ko so iztisnili več deset malih delničarjev.

Na zadnji skupščini Fotone ameriških lastnikov sicer ni bilo. Za zastopanje so pooblastili odvetnika iz Slovenije, skupščino pa je vodil eden od zaposlenih v Fotoni. To ni presenetljivo ob dejstvu, da v upravnem odboru družbe Fotona Holdings LLC iz Delawara sedi tudi Lukač, ki je bil že v času prodajnega postopka tudi javno naklonjen T4M. Ustanovitelj T4M je Jeffrey Wendell Jones, dolgoletni partner Fotone na ameriškem trgu, ki naj bi ga v Slovenijo pripeljal kar Lukač. Jones je tudi eden od članov nadzornega sveta Fotone. V T4M so sprva sami želeli kupiti Fotono. A ker za to niso imeli na voljo dovolj sredstev, mu je na pomoč prišel finančni sklad, ki naj bi zagotovil denar za nakup. V Gores Group so sicer že ob prevzemu napovedovali, da želijo slovensko Fotono združiti s T4M.