Medtem ko se Modra Linija Holding, Banka Celje in družba za upravljanje Alpen Invest (nekdanji NFD DZU) z za zdaj še neznano nemško skupino dogovarja o prodaji Alpetourja potovalne agencije, njena uprava znižuje stroške poslovanja in se očitno že pripravlja na prihod novega lastnika. Po neuradnih informacijah naj bi si pred kratkim predstavniki nemškega snubca že ogledali družbo, skrbni pregledi pa naj bi se po napovedih naših virov začeli septembra oziroma oktobra, medtem ko je zaključek prodaje predviden v začetku prihodnjega leta.

Po neuradnih informacijah naj bi lastniki za Alpetour pričakovali med 20 in 30 milijoni evrov, medtem ko skupina na letni ravni ustvari 30 milijonov evrov prihodkov, lanski dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) pa je znašal 5,6 milijona evrov. Direktorica Alpetourja Ivanka Zupančič Gaber prodajnih postopkov ni želela komentirati. Povedala je zgolj, da zahteve za pripravo podatkovne sobe od lastnikov še ni prejela, informacij, da so si predstavniki nemške prevozniške skupine že ogledali družbo, pa ni želela ne potrditi ne zanikati. Lastnikom sicer pri prodaji svetuje družba Arkas Uroša Marterja in Andreja Žejna, ki je med drugim sodelovala tudi pri prodajah oziroma nakupih Ljubljanske borze, Tuš Oila, Savetech, Donit Tesnita ...

Skoraj hkrati z začetkom skrbnih pregledov pa se po navedbah zaposlenih obeta tudi reorganizacija turističnega dela skupine Alpetour, ki k letnim prihodkom prispeva le še dober milijon evrov. S prodajo lastnih aranžmajev za zaključene skupine in posameznike naj bi namreč v Alpetourju že dlje časa poslovali z izgubo, prihodki iz te dejavnosti pa že od leta 2009 ne dosegajo zastavljenih načrtov. »Turistično dejavnost v družbi ne nameravamo ukiniti, pač pa racionaliziramo poslovanje v vseh segmentih družbe,« nam je povedala Zupančič-Gabrova. Koliko zaposlenih so doslej že obvestili, da bodo po koncu turistične sezone dobili odpoved pogodbe o delovnem razmerju, ni konkretno komentirala. »Število izvajalcev bomo zmanjšali le v poslovalnici, ki ne dosega pričakovanega poslovnega rezultata,« nam je povedala in dodala, da so doslej v turističnem delu njihove skupine pogodbo odpovedali le eni delavki.

Ne glede na slabe rezultate iz turistične divizije se poslovanje Skupine Alpetour v zadnjem času opazneje izboljšuje. Prihodki kranjske prevozniške skupine so se tako v prvem četrtletju zvišali še za štiri odstotke, potem ko so se že lani zvišali za 15 odstotkov. Zaradi nekoliko nižjih cen pogonskih surovin se je EBITDA zvišal še za petino in v prvem trimesečju znašal že skoraj dva milijona evrov. Samo v prvih treh mesecih letošnjega leta je Skupina Alpetour ustvarila skoraj milijon evrov čistega dobička, letos pa je delničarjem po nasprotnem predlogu Modre linije Holdinga izplačala polovico bilančnega dobička oziroma nekaj manj kot 900.000 evrov.

Maja je Alpetourju dokončno uspelo prevzeti tudi Integral AP Tržič in odkupiti tretjinski delež bivšega direktorja tržiške družbe Draga Grila ter družbe Termo-Tehnični pregledi v lasti Marka Grila. Konec marca je imela celotna Skupina Alpetour za le nekaj več kot 400.000 evrov finančnih obveznosti, medtem ko so se kratkoročne poslovne obveznosti zaradi nakupa dvanajstih novih avtobusov zvišale na 4,6 milijona evrov.