Hrvaški Agrokor, ki je nedavno pridobil 81-odstotni delež Mercatorja, je svoje lastništvo v slovenski trgovski družbi še okrepil in se ustavil tik pod 90 odstotki, ki omogočajo iztisnitev malih delničarjev. Delničarji Mercatorja so na včerajšnji skupščini pričakovano potrdili Agrokorjev predlog, da se njegovo podrejeno posojilo Mercatorju v višini 200 milijonov evrov preoblikuje v kapital. Z dokapitalizacijo, ki je bila dogovorjena že ob prevzemu Mercatorja, se je Agrokorjev delež povzpel na 88,1 odstotka.

S konverzijo posojila, ki ga je Agrokor Mercatorju nakazal ob prevzemu za poplačilo bank upnic, v kapital družbe se je zadolženost Mercatorja znižala z devetkratnika na šestkratnik dobička iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA). »Po uspešnem zaključku izredno zahtevnega procesa prestrukturiranja finančnih obveznosti v prvi polovici letošnjega leta, dokapitalizacija predstavlja nov korak k dokončni stabilizaciji Mercatorja,« je po skupščini dejal predsednik uprave Toni Balažič.

Pri včerajšnji dokapitalizaciji je bila prednostna pravica obstoječih delničarjev izključena, čemur so sicer neuspešno nasprotovali v Vseslovenskem združenju malih delničarjev (VZMD). Prevzemna ponudba za Mercator se je iztekla v začetku septembra, v društvu Malih delničarjev Slovenije (MDS) pa ocenjujejo, da ima Mercator še vedno okoli 2770 malih delničarjev, katerih delež se je včeraj znižal z 1,59 na 0,98 odstotka.

Agrokorju so predlagali, da odpre stalno borzno naročilo za nakup preostalih delnic malih delničarjev po prevzemni ceni 86 evrov za delnico, če bi vsi mali delničarji sprejeli Agrokorjevo ponudbo, pa bi družbo to stalo nekaj več kot 5,1 milijona evrov.

Mercator prehaja medtem vse bolj pod okrilje Agrokorja. Poročali smo že, da je trenutno naprodaj več kot 210 nepremičnin Mercatorja, za katere lahko pričakuje več kot 200 milijonov evrov, le slabo četrtino manj, kot je Agrokor odštel za nakup večinskega deleža trgovca. Na Hrvaškem in v BiH prehajajo Mercatorjeve prodajalne pod okrilje Agrokorjeve trgovske verige Konzum, v Srbiji bo trgovsko dejavnost prevzel Mercator. Po Balažičevih napovedih bo posledice integracije še najmanj čutila Slovenija, kjer si družbi nista konkurirali, tudi sicer pa naj bi sinergije iskali predvsem v administraciji. ks