V zgodbi o reševanju finančnih težav poslovnega imperija Nuba Rasta Tomažiča in Patrika Ceglarja je v teh dneh prišlo do preobrata. Po večmesečnih pogajanjih s Factor banko o prodaji optičnega omrežja v Srbiji in vračilu več kot 25 milijonov evrov dolga je vodstvu banke prekipelo. Odstopilo je od nadaljnjih pogovorov z Nubo.

Za tako drastično potezo, ki bi lahko pokopala zadnje možnosti za mirno rešitev dolžniškega spora, naj bi se v Factor banki odločili, ker nasprotna stran ni popustila njihovim zahtevam. Zaradi določenih enostranskih domnevno spornih potez med pogajanji pa naj bi Factor banki grozilo celo, da bo tudi v primeru uspešne prodaje infrastrukture v Srbiji, katere gradnjo je financirala, ostala brez obljubljene kupnine. Od sedaj naprej bo tako vse odvisno od srbskih sodišč, ki bodo poskušala razvozlati, čigavo bo več deset milijonov evrov vredno premoženje.

Sporna nakazila in visoki zaslužki

Visoki dolgovi Nube izvirajo iz leta 2010, ko je slovensko podjetje pri takrat še zasebni Factor banka pod vodstvom Borisa Pesjaka najelo za 20 milijonov evrov posojil za izvedbo projekta v Srbiji. Tomažič in Ceglar sta sredstva posodila naprej svoji srbski hčerinski družbi Targo Telekom, ta pa je z optiko pokrila osrednji del Beograda in obenem povezala večja srbska mesta. Leta 2012 je izbruhnila tudi afera zaradi domnevno spornih nakazil srbski politiki. Pomemben del posojila se je namreč vrnil v Slovenijo, del pa je bil nakazan na račune podjetij na Cipru in Sejšelih. Od tam naprej je 43.000 evrov končalo v donacijah Demokratske stranke, katere član je bil nekdanji minister, ki je Nubi brez razpisa podelil dovoljenje za gradnjo omrežja.

Danes naj bi Targo Telekom ustvarjal okoli štiri milijone evrov letnih prihodkov, prava vrednost družbe pa se skriva v prihodnjih zaslužkih od trženja optičnega omrežja srbskim gospodinjstvom. Po nekaterih informacijah naj bi bili pripravljeni interesenti plačati tudi do 50 milijonov evrov za Targo Telekom.

Zalomilo se je, ko je Factor banka po podržavljenju in prihodu izredne uprave pod vodstvom Dušana Schusterja od Nube zahtevala vračilo posojila. Ker Tomažič in Ceglar še zdaleč nista imela denarja, je bila edina rešitev prodaja Targo Telekoma strateškemu vlagatelju. Interes zanj je bil precejšen, tako da so jima bankirji dali čas do konca junija lanskega leta. Ko so izvedeli, da se je umaknil edini resni ponudnik Telekom Srbije, so nameravali prodajo vzeti v svoje roke, a so kmalu doživeli hladen tuš. Medtem ko so terjali nadzor nad poslovanjem Targo Telekoma in zagotovila, da bodo dobili nazaj izposojena sredstva z obrestmi, jim je nasprotna stran sporočila, da nimajo (več) zastavnih pravic na omrežju. Tomažič in Ceglar naj bi tudi nemški družbi NetBid, ki sta jo najela za pomoč pri prodaji, zagotavljala, da je omrežje prosto bremen.

Korošec: Factor banka nima zastav na omrežju

Kmalu zatem so se v Factor banki obrnili na sodišče in sprožili postopek prodaje delnic Targo Telekoma na javni dražbi, ki bi morala biti konec novembra. Izklicna cena bi bila okoli 3,2 milijona evrov, v skrajnem primeru pa bi sami kupili delnice in s tem prevzeli upravljalski nadzor nad družbo. Toda vmešali so se manjšinski lastniki Targo Telekoma, slovenski podjetji Plasta in Termoplasti-Plama, ki ju obvladujeta Franc Frelih in Jože Ceglar. Z argumentom, da z zahtevano visoko varščino kršijo njuno pravico do prednostnega nakupa delnic, sta prek sodišča zadnji trenutek preprečila dražbo. V Targo Telekom naj bi sicer vložila za kar deset milijonov evrov sredstev. Sledila so mukotrpna pogajanja med Factor banko, Tomažičem in Ceglarjem ter manjšinskimi delničarji Targo Telekoma. Bančniki so med drugim zahtevali imenovanje prokurista, ki bi dobil vpogled v poslovanje Targo Telekoma, zastavno pravico na omrežju, ki bi jim zagotavljala poplačilo, in vso dokumentacijo o obveznostih, tudi do manjšinskih lastnikov. Če bi prodajni postopek ponovno padel v vodo, pa so pričakovali, da se bosta Tomažič in Ceglar odpovedala lastništvu in ga prepustila Factor banki. Vseh teh zahtev pa lastniki Targo Telekoma niso hoteli izpolniti.

»Factor banka nas je v četrtek obvestila, da odstopa od morebitnega sporazuma,« nam je včeraj potrdil odvetnik Dušan Korošec, pooblaščenec Nube oziroma obeh njenih lastnikov. To mu je nerazumljivo, saj da so se v večini stvari uskladili. Po njegovih besedah so jim bančniki dali na voljo čas do konca maja letos. Do takrat bi lahko Nuba iskala kupca za Targo Telekom, prodajo pa bi morala na koncu odobriti Factor banka. Za njegov nakup se je do zdaj zanimalo pet ponudnikov, med njimi veliki mednarodni operaterji, ponudbe pa bi se začele pri najmanj 30 milijonih evrov. To pomeni, da bi z izkupičkom poplačali tako Factor banko kot dobavitelje. Kljub temu je Korošec potrdil, da v Srbiji poteka sodni spor v zvezi z zastavo omrežja: »Po trditvah pravnikov Factor banka nima nobene zastavne pravice.«