Sodnik Aleksander Urankar je včeraj ugotovil, da je zbral dovolj dokazov za odločitev o tem, ali je Adria Airways oškodovala svojo nekdanjo hčerinsko družbo Adrio Airways Tehniko. Poravnava med družbama ni uspela, sodnik je zavrnil vse dodatne dokazne predloge, tako da bi lahko v roku meseca dni že spisal sodbo.

Zaplet sega v obdobje ustanavljanja in kasnejše dokapitalizacije Adrie Airways Tehnike, ki jo je pred štirimi leti, ko je bil predsednik uprave Tadej Tufek, ustanovila Adria Airways. Ta je na novo hčerinsko družbo prenesla neopredmetena sredstva, zaloge in dobro ime. Nova lastnika družbe sta skozi dokapitalizacijo in konverzijo terjatve postala Aerodrom Ljubljana in državna PDP. A sta nova lastnika kmalu ugotovila, da naj bi bila vrednost družbe prenapihnjena. Zaradi slabitev je v kapitalu družbe AA Tehnika tako zazevala luknja in skupščina družbe se je pred dvema letoma odločila, da zoper nekdanjo »mamo« vloži 8,8-milijonsko tožbo, ker so morali osnovni kapital znižati za okoli 10 milijonov. Zadeva je tako na kranjskem sodišču pristala včeraj.

Sedanji direktor AA Tehnike Maksimilijan Pele je povedal, da je podjetje zaradi domnevno spornega procesa ustanavljanja in kasnejše dokapitalizacije še vedno v težavah. Pooblaščenec Adrie Airways Matjaž Jan pa je po drugi strani pojasnjeval, da niti revizorji niti registracijsko sodišče niso ugotovili nobenega oškodovanja in je zato prepričan, da tožba nima nobenih možnosti. Včeraj se je na sodišču kot stranski udeleženec prek svojega pooblaščenca pojavil tudi bivši direktor Adrie Airways Tadej Tufek, ki je podjetje vodil, ko je prišlo do domnevnega oškodovanja ob nastanku AA Tehnike. Tufek je sicer javno že zavrnil obtožbe o oškodovanju, češ da sta stvarni vložek ocenila dva pooblaščena cenilca in da sta pregled podjetja opravila tako Aerodrom Ljubljana kot PDP. AA Tehnika se sicer ukvarja z vzdrževanjem letal in je trenutno naprodaj.

Uganko o nastanku, dokapitalizaciji in prodaji podjetja AA Tehnika bo zdaj skušalo dokončno razvozlati sodišče. Nesporno pa bi bile posledice ob uspehu tožeče stranke za Adrio Airways finančno naravnost katastrofalne. Če bi se to morda uresničilo, bo vodstvo Adrie Airways zagotovo postavljeno pred odločitev o morebitnem odškodninskem zahtevku zoper nekdanje vodstvo na čelu s Tadejem Tufkom.