V Šoštanju so namreč včeraj uradno potrdili, da so s podjetjem RWE Power International RE podpisali pogodbo za izvedbo tehničnega svetovanja in nadziranja izvedbe montažnih del pri TEŠ 6. Čeprav nadzorna dela pri projektu izvaja družba HSE Invest, ki je v zadnjih petih letih zanje prejela več kot štiri milijone evrov, so v TEŠ zdaj "ugotovili, da je treba za celovit in učinkovit nadzor nad izvajanjem montažnih del najeti neodvisnega in izkušenega strokovnjaka". Ta je, kot so zatrdili, že opravljal primerljiva dela in nadzor nad gradnjo termoenergetskih objektov.

Po naših informacijah vrednost pogodbe s podjetjem iz skupine RWE, ki je v TEŠ ne razkrivajo, znaša okoli 1,35 milijona evrov, veljala pa bo tri leta. To posledično pomeni, da bodo v TEŠ novemu svetovalcu na mesec plačevali okoli 35.000 evrov, kar odpira vprašanje upravičenosti tega zneska. Iz RWE Power International RE namreč na gradbišču deluje le en strokovnjak - kot smo izvedeli, gre za britanskega državljana Raya Bisleyja. Ta je po zatrjevanju TEŠ deloval tudi pri objektih, ki jih je dobavljal Alstom, a vsaj iz javno dostopnih podatkov je mogoče razbrati, da se je v zadnjih letih pretežno ukvarjal s plinskimi elektrarnami in kogeneracijami.

Kljub temu se je je TEŠ, ki jo vodi Simon Tot, s podpisom pogodbe očitno mudilo: po naših podatkih namreč novega svetovalca niso iskali z natečajem ali razpisom. Z najemom novega svetovalca so obenem v Šoštanju posredno priznali vsaj dvoje. Prvič, da HSE Investu, ki je po odstavitvi Uroša Rotnika z vrha TEŠ dokončno prevzel vajeti nad projektom, očitno ne zaupajo več v enaki meri kot pred dvema letoma (kljub temu mu ne bodo zmanjšali vrednosti pogodb). In drugič, da v pogodbenem odnosu z Alstomom pri montažnih delih ponovno pričakujejo težave.

Spomnimo, čeprav so v TEŠ prvotno predvidevali, da bodo montažna dela stala sto milijonov evrov, je Alstom letos spomladi sporočil, da zanje pričakuje vsaj dvakrat večji znesek. Po večtedenskih pogajanjih sta se obe strani našli pri 150 milijonih evrov, kar so v TEŠ pred odobritvijo poroštev za blok 6 v državnem zboru prikazovali kot velik uspeh. A očitno odgovorni v TEŠ ne izključujejo možnosti, da jih bo francoski dobavitelj presenetil še s kakšnim računom. Prav te naj bi zdaj pregledoval, potrjeval ali zavračal Bisley.

Pri tem ne gre prezreti morebitnih širših razsežnosti zgodbe. RWE se je v zadnjih letih večkrat omenjal kot morebitni "rešitelj" projekta TEŠ: bodisi kot solastnik elektrarne bodisi kot kupec dela električne energije, ki naj bi jo blok 6 proizvajal po letu 2016. Te informacije so se okrepile po tem, ko je vodenje vlade prevzel Janez Janša. Že pred časom smo poročali, da naj bi vodilni v SDS, natančneje predsednik državnozborskega odbora za finance Andrej Šircelj, stike do RWE iskali tudi prek predsednika Slovenske gospodarske zveze na avstrijskem Koroškem Benjamina Wakouniga, a sta oba to zanikala.