Kot je pojasnil poslanec SDS in predsednik delovne skupine za sanacijo bank Andrej Šircelj, so predstavniki petih koalicijskih strank v delovni skupini sprejeli sklep, da se slabe terjatve bank rešujejo v okviru posebne agencije. Nekaj svojih predlogov glede reševanja slabih terjatev bank so podali v opozicijskih PS in SD, ki koalicijskemu predlogu sicer niso naklonjeni.

Po Šircljevih besedah je zdaj na potezi ministrstvo za finance, ki se lahko odloči, ali bo naredilo še posebne analize glede učinka prenosa slabih terjatev na agencijo in drugih rešitev. Treba je ugotoviti javnofinančne učinke pa tudi odgovornost za nastale slabe terjatve. Šircelj tudi meni, da bodo predlog o prenosu terjatev na posebno agencijo obravnavali še predsedniki strank in vodje poslanskih skupin.

Kot pravi Šircelj, je delovna skupina za reševanje bančnih terjatev tako danes na nek način končala z delom, v četrtek pa bodo člani skupine o predlogu podrobneje spregovorili še skupaj s finančnim ministrom Janezom Šušteršičem.

Podobno glede dela delovne skupine za upravljanje državnega premoženja meni njen predsednik in poslanec SDS Marko Pogačnik. Omenjena delovna skupina je po Pogačnikovih besedah tudi danes opravila strokovno razpravo in naredila korak naprej k zbližanju stališč glede vsebine zakona o Slovenskem državnem holdingu.

Kot je dejal Pogačnik, pa je nekaj zadev še odprtih in te bodo obravnavali v četrtek, ko se bo sestanka udeležil tudi minister Šušteršič. Za opozicijo je sicer najbolj moteče to, da se zakon sprejema po nujnem postopku.

Po dostopnih informacijah naj bi bilo pri oblikovanju vsebine zakona o Slovenskem državnem holdingu še vedno odprto vprašanje upravljanja z Modro zavarovalnico - ali bo odvisna družba Kapitalske družbe ali odvisna družba holdinga. Ministrstvo mora razrešiti tudi dilemo glede upravljanja kapitalske naložbe v Zavarovalnici Triglav, glede vrednotenja z države na holding prenesenih naložb in glede otvoritvene bilance.

Tudi delovna skupina o upravljanju državnega premoženja naj bi tako z delom končala v četrtek, nato pa naj bi osnutek zakonskega predloga romal v roke socialnih partnerjev.

V četrtek se bodo sicer sestale vse tri delovne skupine, poleg omenjenih še delovna skupina za fiskalno pravilo, na sestankih vseh treh delovnih skupin pa bo navzoč tudi finančni minister. Delovne skupine naj bi tako že ta teden, torej dober teden dni pred zastavljenim rokom, končale z delom. Kot pravi Pogačnik, je situacija takšna, da zahteva hitrejšo odzivnost.