Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

Podjetje GKN Driveline iz Zreč bo ekskluzivni dobavitelj za BMW Mini R60

zreče -  Zreški GKN Driveline, ki je del multinacionalke GKN s sedežem v Veliki Britaniji, je nedavno postal 100-odstotni dobavitelj kompletnih polgredi za vozilo BMW mini R60, ki bo svojo premiero doživel v kratkem. Podjetje, ki zaposluje 300 ljudi, se tako uspešno spopada s posledicami svetovne krize in letos računa na okoli 40 milijonov evrov prodaje.

BMW mini R60 (Foto: motoringfile.com)

"Po rekordnem letu 2008, ko smo beležili 42 milijonov evrov prodaje, smo lani nekoliko znižali obseg proizvodnje, a ne tako drastično, kot je bilo pričakovati glede na zadnje četrtletje 2008, ko smo ostali skoraj brez naročil. Zasluga za to gre predvsem dejstvu, da so naši izdelki vključeni predvsem v proizvodnjo nižjecenovnih vozil," je za STA dejal prvi mož zreške družbe Andrej Poklič in dodal, da so tako leto 2009 kljub vsemu zaključili z 39 milijoni evrov prometa in pozitivnim poslovnim rezultatom.

Kot je še dejal, bo letošnje poslovno leto podobno lanskemu, čeprav so bila pričakovanja nekaj boljša, a so se že iztekle državne subvencije v nekaterih evropskih državah za nakup novih vozil, prav z njimi pa je bila najbolj vzpodbujena prodaja nižjecenovnih avtomobilov. Vseeno ocenjujejo, da bodo letos zaključili z okoli 40 milijonov evrov prodaje.

Poklič poudarja, da kriza tudi za njih še zdaleč ni preteklost, pač pa še vedno sedanjost, a so se na to dobro pripravili že ob prvih znakih v smislu zniževanja fiksnih stroškov in prilagajanja variabilnega dela. Pri tem pa, kot je dejal, ne gre samo za prilagajanje števila zaposlenih, pač pa tudi na vseh drugih področjih.

GKN Driveline se je moral v krizi prilagoditi razmeram tudi na kadrovskem področju, v glavnem z odpuščanjem tistih za določen čas. Z novimi posli bodo nekaj delavcev v prihajajočem letu vendarle spet zaposlili, vendar pa po Pokličevih besedah iz leta v leto optimirajo procese in delajo na izboljšanju produktivnosti, zato ne beležijo recipročne rasti zaposlenih glede na rast prodaje.

"Na vrhuncu nas je bilo za prodajo 42 milijonov evrov okoli 400, zdaj pa računamo, da bomo s 300 in še okoli 10 do 15 novimi zaposlenimi dosegli boljši izkupiček od tega. Za naslednje leto načrtujemo tako okoli 48 milijonov evrov prodaje," prav prvi mož podjetja, katerega osnovni proizvodi so homokinetični zglobi, tripodi in polgredi za največje svetovne avtomobilske koncerne. V stoodstotno last podjetja GKN iz Italije so prešli leta 1998, pred tem pa so bili sprva v večinski lasti drugega zreškega podjetja Unior.

Povečanje prodaje si v družbi obetajo predvsem s prevzemom novega posla. Tako so bili znotraj korporacije GKN izbrani za dobavo kompletnih polgredi za vozilo mini R60, ki je pravkar nastal v avstrijski Magni. Gre za legendarnega minimorisa, ki izvira iz Velike Britanija, po povezovanju BMW in Roverja pa ima licenco za proizvodnjo avtomobila BMW.

"Vozilo so začeli sestavljati sredi letošnjega leta, mi pa na projektu delamo že približno tri leta. S 1. julijem smo tako začeli serijsko dobavljati polgredi za vozilo, ki bo na tržišču prav v naslednjih dneh, nekateri prototipi pa so celo že zunaj," je dejal Poklič.

Od načrtovanih 48 milijonov evrov prodaje prihodnje leto bo obseg tega posla pomenil okoli deset milijonov evrov, kar pomeni okoli petino celotne proizvodnje podjetja v naslednjih dveh ali treh letih. Življenjska doba projekta je sicer okoli osem let, vrhunci pa so po Pokličevih besedah ponavadi nekje sredi tega obdobja. Kot pa je še dejal, računajo, da bodo zraven tudi, ko bo morda začela prodaja tega modela upadati, in bo do takrat razvit že novi model.

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.
Povezani članki
Novi predsednik uprave Elektra Gorenjska je Bojan Luskovec Novice

Novi predsednik uprave Elektra Gorenjska je Bojan Luskovec

Dosedanji vršilec dolžnosti predsednika uprave Elektra Gorenjska Bojan Luskovec je bil na sredini seji nadzornikov tega elektrodistributerja izbran za prvega moža družbe za naslednja štiri leta. Kot je pojasnil prvi nadzornik Ludvig Sotošek, je imel Luskovec najboljše reference glede na dosedanje... Več »

Stečaj predlaglao tudi vodstvo družbe Prevent Mislinja z 81 zaposlenimi Novice

Stečaj predlaglao tudi vodstvo družbe Prevent Mislinja z 81 zaposlenimi

Vodstvo družbe Prevent Mislinja, kjer je 81 zaposlenih izdelovalo zaščitna oblačila in rokavice, je danes na Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu podalo predlog za stečaj podjetja. Glavni razlog je kreditna prepletenost podjetja s Prevent Globalom, pojasnjuje direktorica družbe Andreja Oder, ki bo... Več »

Evropska komisija posodobila črno listo letalskih prevoznikov in nanj uvrstila Meridian Airways iz Gane Svet

Evropska komisija posodobila črno listo letalskih prevoznikov in nanj uvrstila Meridian Airways iz Gane

Evropska komisija je danes posodobila seznam letalskih prevoznikov, za katere velja prepoved opravljanja poletov v Evropski uniji. Nanj je uvrstila letalskega prevoznika Meridian Airways iz Gane, obenem pa je določila omejitve opravljanja letov za prevoznika Airlift International prav tako iz Gane,... Več »

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor

Prva kotacija Osveženo: 02.03.2015, 12:59
GRVG 5,15 0,19%
IEKG 1,10 0,00%
KRKG 61,00 0,00%
LKPG 23,95 0,84%
MELR 72,51 0,01%
PETG 279,00 0,25%
POSR 16,30 1,88%
TLSG 145,90 1,11%
ZVTG 27,55 2,80%