Skupina Nova KBM, ki ji je država lani za dokapitalizacijo namenila 870 milijonov evrov, je prvo polletje tako kot NLB, o čemer smo poročali včeraj, končala s čistim dobičkom. Ta je dosegel več kot 20 milijonov evrov, medtem ko je v enakem obdobju lani mariborska bančna skupina dosegla slabih 63 milijonov evrov izgube. Dobiček banke je dosegel 14,8 milijona evrov. Tako kot v primeru NLB bi tudi v primeru Nove KBM izboljšanje poslovanja lažje pripisali posledicam reševanja banke, ki smo ga zagotovili davkoplačevalci, kot uspehu vodstva banke z Alešem Haucem na čelu.

Skupina Nova KBM je prihodke v primerjavi s prvim lanskim polletjem povečala za več kot 30 odstotkov, na 96,3 milijona evrov, torej za dobrih 22 milijonov evrov. Čiste obresti so se ob tem povečale za 12 milijonov evrov, pri čemer velja izpostaviti, da je imela banka v prvem letošnjem polletju za 25 milijonov evrov manj stroškov z obrestmi kot v enakem obdobju lani. Tudi Nova KBM je namreč del sredstev državne dokapitalizacije porabila za razdolžitev – pri centralnih bankah je letos zadolženost znižala za slabih 330 milijonov evrov, na 154 milijonov – s čimer je pomembno znižala svoje stroške. Nižje so tudi obresti, ki jih banka plačuje za depozite gospodarstva in prebivalstva. Tudi pri Novi KBM so neobrestne prihodke bolj kot poslovne storitve banke zvišale prodaje delnic in deležev. Prihodki iz opravnin (to so storitve banke za posle, povezane z računi komitentov, plačilnim prometom, kartičnim poslovanjem) so namreč ostali na isti ravni kot v prvi polovici lanskega leta, medtem ko so ostali neobrestni prihodki dosegli nekaj manj kot 12 milijonov evrov, skoraj deset več kot v enakem obdobju lani. Rast je banka dosegla s prodajo vrednostnih papirjev in, kot so navedli, »krepitvijo delnic Nove KBM v prvih šestih mesecih«.

Ključni vpliv na rezultat skupine so imeli tudi znatno nižji stroški neto oslabitev in rezervacij, ki so se z 82 milijonov evrov, kolikor so znašali v prvi polovici lanskega leta, znižali na slabih 19 milijonov evrov. Tudi Nova KBM je znižala stroške, in sicer za 8,4 odstotka, na 53,3 milijona evrov. Število zaposlenih se je letos znižalo za 204. Vloge nebančnega sektorja so se v Skupini Nova KBM letos povečale za tri odstotke, na 3,2 milijarde evrov, medtem ko so se krediti nebančnemu sektorju od konca minulega leta znižali za dobrih 130 milijonov evrov.

S poslovnimi rezultati banke so se včeraj seznanili tudi nadzorniki. »Banka uresničuje zaveze iz programa prestrukturiranja in je po treh letih postala ponovno dobičkonosna finančna ustanova. Od uprave banke pričakujemo, da bo pozitivne trende poslovanja skupine in banke v prihodnosti še izboljševala,« je dejal predsednik nadzornega sveta dr. Peter Kukovica. Skupina Nova KBM medtem ostaja v procesu preoblikovanja. V drugi polovici leta se tako obetajo prodaja odvisnih lizinških družb, zaključek likvidacije KBM Fineko in odločitev o prihodnosti Adrie Bank. Hkrati je v začetku avgusta v drugo fazo prešel postopek prodaje banke. Zavezujoče ponudbe naj bi vlagatelji Slovenskemu državnemu holdingu poslali oktobra.