Na svetovni ravni kar petina hrane konča v smeteh predvsem zaradi negotovosti glede tega, kako dolgo so živila užitna, medtem ko bolezni, povezane s pokvarjeno hrano, vsako leto prizadenejo več kot 200.000 ljudi. Odpadna hrana povzroča tudi več kot 8 odstotkov svetovnih emisij toplogrednih plinov.

Rešitev za ta globalni izziv so po naključju našli trije študentski prijatelji na Univerzi Miguela Hernándeza v španskem Alicanteju. Ko je Pablo Sosa nekega večera pripravil kos mesa dvomljivega videza iz hladilnika in preživel, so skupaj s Pilar Granado in Luisom Chimenom začeli razmišljati, kako bi lahko vsak enostavno preveril, ali je hrana še varna za uživanje. Tako je nastala ideja o pametni nalepki. Leta 2019 so ustanovili podjetje Oscillum in s samo 6000 evri lastnega kapitala začeli razvijati biorazgradljive pametne nalepke, ki v realnem času zaznavajo rast bakterij na živilih. Molekularni indikatorji v nalepki reagirajo na spojine, ki jih sproščajo bakterije, in ob tem postopoma spreminjajo barvo.

Tako nalepka jasno pokaže, ali je izdelek še varen za uživanje – tudi po odprtju embalaže. Obstoječe oznake, kot sta »porabiti do« in »uporabno najmanj do«, namreč pogosto zmedejo potrošnike, ki hrano tako včasih zavržejo brez potrebe. Nalepke, ki so jih razvili španski študentje, pa ponujajo vizualno preprosto in zanesljivo alternativo, primerno za uporabo tako v gospodinjstvih kot tudi v širši prehranski verigi.

Priporočamo