To bomo storili s pomočjo kompiliranja vsemogočnih tujih ocenjevalcev, ki imajo tako na Hrvaškem kot v Sloveniji in drugod po svetu svoje interese in ob oceni kakovosti navadno prinesejo tudi zelo visoke cene. Kjer so ocene preveč izenačene, smo se zanesli na svoj okus oziroma na vtise ob obisku restavracij. Ob razvrstitvi so tudi (visoke) cene in seveda nasvet: vsaj dan ali dva prej rezervirajte mizo, sicer boste imeli težave. Mimogrede, med desetimi na lestvici so kar tri restavracije iz Istre oziroma iz Rovinja, vse tri smo predstavili tudi v našem magazinu DNVK.

Agli Amici Rovinj

Videmski kuhar Emanuele Scarello ima podružnico v razkošnem Grand Park hotelu Rovinj, kjer podobno kot doma razvija zelo avtorsko ponudbo. V Rovinju stane trihodni meni, nekakšno kosilo, nemajhnih 150 evrov, za 210 evrov na osebo, brez pijače, je na voljo tudi večerja sedmih jedi. Tako v rovinjskem Agli Amiciju kot v videmski centrali ima Emanuele Scarello dve Michelinovi zvezdici, pa je recimo cena menija konkretno nižja v Vidmu, 175 evrov za sedem jedi. V Rovinju Scarello in njegovi pomočniki kuhajo iz lokalnih istrskih sestavin, naj gre za bolj morski meni, kjer za glavno jed ponujajo romba, ali bolj celinskega, kjer je v glavni vlogi piščanec. Ob lokalnih vsebinah ima rovinjski Agli Amici najboljšo in najdražjo vinsko karto v Istri, še posebej, ko govorimo o šampanjcih, bordojcih in predvsem italijanskih vinih. Kar nekaj buteljk se suka nad tisoč evri, tudi nekaj zelo dragih šampanjcev imajo, so pa v zadnjem času prodali ali pa opustili prodajo Petrusa iz Pomerola, ki jim je še lani pobegnil visoko nad 10.000 evrov. Namesto tega je na voljo bordojski Richebourg Grand Cru 2022, Domaine Annefrançoise Gros za 4700 evrov, ki bo očitno lažje našel kupca.

Članek je dostopen samo za naročnike
Članek je dostopen samo za naročnike
Priporočamo