Ponudba je široka, zunaj deseterice sta ostali izredno simpatični Karavla iz Podljubelja in Draga pod Begunjščico, skoraj privatna in težko dosegljiva je Restavracija 9, podobno nas niso povsem prepričale nove bohinjske hotelske restavracije, za las je v dvajseterico ušla tudi Planinka na Jezerskem. Vseeno ostaja dejstvo, da je mogoče na Gorenjskem dobro, celo zelo dobro jesti. Mimogrede imajo v teh krajih, kljub temu da so najmanj vinorodna slovenska pokrajina, najboljše vinske karte, pa naj gre za tiste, ki so na meji popolnosti v Retečah, ali pametno poenostavljene, kot je Krištofova v Predosljah. Že iz principa med najboljšimi danes ni ponudnikov zlatih kremšnit in uvoženih mesnin z zlatimi lističi. Da se boste lažje odločali, smo pripisali tudi cene.
Gostilna in vinoteka Danilo Reteče
V družinski gostilni malo pred Škofjo Loko ponujajo gostom zelo dosegljive kulinarične degustacije. Krajši meni stane 49 evrov, sedemhodna degustacija, ki se razvije v kakih devet ali deset jedi, je trenutno 70 evrov. Sestavine so prepoznavne, sezonske, s komaj opaznimi avtorskimi intervencijami, ki jedca ne podcenjujejo in ne izobražujejo, čeprav se v veliki meri držijo načel lokalne ali celo avtohtone kuhinje. Jabolčni štrudelj s skuto in orehi, pehtranova potička, loška midla, račje prsi, loška mešta, gosja jetra z breskvijo in lešniki, marinirani šparglji, jagenjčkova zarebrnica z mlado čebulo, okisano redkvico in črno trobento. Skratka, domače, a posodobljene jedi razmeroma bogatih prvin in okusov. Po drugi strani je med Medvodami in Škofjo Loko ena naših najbolj zanimivih in popolnih vinskih kart. Za vsakogar nekaj. Na njej najdete praktično vsa najboljša slovenska in res široko ponudbo tujih vin. Od malvazije Pasji rep in Gašperjeve Palamide za štiri evre na kozarec do La Muse za 107 evrov na kozarec. Najdostopnejše steklenice so po 20 evrov, bordojci se dotikajo tisočakov.
Gostilna Krištof Predoslje
Ena najprijaznejših gostiln pri nas stoji streljaj od Kranja in Brda. Še posebno lepo je poleti, ko lahko sedite na simpatični terasi in za začetek postrežejo začetne hladne krožnike ob šampanjcu ali ob domačem ekološkem soku. Meni petih bogatih jedi je 63 evrov (hladna predjed, juha, topla predjed, glavna jed, sladica). Pri vsaki jedi priporočajo vinsko spremljavo, posebej imajo jedi na žlico in kranjsko klobaso, posebej imajo veganske jedi, po katerih so bili nekoč celo bolj znani kot današnje dni. Vinska karta ima vsa naša najboljša vina in serijo uglednih šampanjcev, tudi na kozarec.
Milka Kranjska Gora
Moderna, strogo avtorska kuhinja, ki ponuja mnoge nove rešitve in še več neobičajnih okusov. Za 260 evrov na osebo trenutno dobite sedem jedi enostavnih imen: smuč (beluši, pelargonija), pira (polži, čemaž), postrv (kislo zelje, bezeg), piščančji želodčki (kapre, macesen), jelen (majski srebrnjak, regrat), kislo mleko (peteršilj, čremsa) in jagoda (trdinka, seno). Kreativno, čeprav marsikje v tujini takšne in podobne restavracije vse bolj stavijo na bolj bogate sestavine. Tudi vinska karta je natančno izbrana. Sobe so od 500 do 1700 evrov na noč.
Hiša Linhart Radovljica
Uroš Štefelin, eden najbolj znanih slovenskih kuharjev, ima svoj dom že nekaj časa v starem jedru Radovljice, kjer ponuja sicer visoko kuhinjo, z bolj ali manj lokalnimi jedmi (ješprenj, priželjc, ajdovi žganci, kočevski jelen), ki jih po potrebi avtorsko predela. Devet jedi je 140 evrov, vinska spremljava slovenskih vin je dodatnih 72 evrov. Ob večerjah imajo vse leto še mnoge prireditve, tudi kuharsko šolo, po novem tudi zelo drage malice. Po potrebi lahko prespite, cene so skozi letne čase zelo različne, nočitev za dve osebi je poleti okoli 300 evrov.
Fotografija: Miha First
Gostilna Čubr Križ pri Kamniku
Stara domača gostilna ob znani klasični domači ponudbi vedno poskrbi še za kakšen preobrat, naj gre za pašteto kot sladico, za srečanje dveh juh, kakšno posebno mesnino, nepoznano arhivsko vino ali scenosled najboljšega, kar imajo v kuhinji in kleti. Izvrstne degustacije petih ali šestih bogatih, skoraj nasitnih jedi so okoli 60 evrov, se je pa s tremi jedmi mogoče najesti tudi bistveno ceneje. Vinska karta je vezana predvsem na dnevno ponudbo vin na kozarec, a je v kleti in po hladilnikih ob najboljših domačih vinih tudi nekaj biserov iz tujine.
Gostišče Tolc Sorica
Tolc je v bistvu turistični center, kjer publiko zbirajo med športniki in pohodniki, kosila in večerje pa bolj kot ne kuhajo zadnje tri dni v tednu. Kosila treh klasičnih jedi so po 27 evrov, večerna degustacija petih jedi pa 55 evrov. Pripravljajo predvsem bogate domače jedi (postrvi, sekanice, ajdove krape, kozličkove žlikrofe, radič s slanino in krompirjem, piščanca, sulca, tudi govedino), a jih zabelijo s ščepcem avtorskih idej. Za planinsko postojanko imajo zanimivo vinsko karto in sobe v neokrnjeni naravi za okoli 50 evrov na osebo.
Fotografija: Miha First
Gostilna Ivan Kranj
Kranjsko gostilno smo obiskali pred kratkim in ugotovili, da za 36 evrov že narežejo, skuhajo in spečejo pet izvrstnih jedi. Vse jedi izvirajo iz bližnjega okolja, večina sestavin je sledljivih, a imajo tudi avtorski odtis, porcije so velike. Telečji jezik, jelenov golaž, goveja rebra, kranjski štruklji, če naštejmo samo nekaj Ivanovih biserov. Mimogrede, enostavno kosilo s tremi jedmi ponudijo za 22 evrov. Imajo pa tudi enostavno in ne predrago vinsko karto, na kateri je ob štajerskih, primorskih in dolenjskih vinih tudi nekaj tuje kapljice.
Pr' Končovc Javornik
Kmetija odprtih vrat Pr' Končovc pod Joštom je ena tistih, kjer je mogoče dobro, domače jesti za znosen denar. Ponujajo predvsem jedi, katerih sestavine pridelajo na kmetiji, naj gre za mesnine ali zelenjavo in sadje (domači karpačo, polnjeni piščanec, dušeni bikec, okisan ješprenj s šunko, žolca). Recepti niso povsem nedeljsko enostavni, trudijo se s povezovanjem sestavin, še bolj pa z zanimivim likovnim oblikovanjem krožnikov. Pet jedi je 40 evrov, sedem pa 55 evrov. Imajo tudi zanimivo in ne predrago vinsko ponudbo.
Fotografija: Miha First
Restavracija 1906 Bled
V hotelu z najlepšim razgledom na Blejsko jezero se radi pohvalijo s svojo ponudbo hrane, pa naj gre za okusne zajtrke, enostavna kosila ali obsežnejše večerje. Morda cene niso tako ugodne, kot bi si želeli, a so še vedno cenejši kot konkurenca na Bledu, poleg tega se ne izživljajo z zlatimi kremšnitami in japonsko govedino. Štiri jedi ob božanskem razgledu so 67 evrov, devet jedi pa 119 evrov. Je pa treba reči, da ponudijo primerne sestavine, brancina, gosja jetra, zorjeno teletino in dobro vinsko karto. Sobe so poleti okoli 300 evrov za dva.
Fotografija: Miha First
Restavracija Jezeršek Blejski grad, Bled
Ko govorimo o pravljičnem razgledu, ne gre pozabiti na restavracijo vseprisotne kuharske družine Jezeršek. Na blejskem gradu je eden boljših blejskih lokalov, ki zadovolji tudi najzahtevnejše goste. Jedi so, kot je v navadi pri Jezerških, rahlo povezane z lokalno kuhinjo in malce avtorsko obdelane. Osnovni degustacijski meni stane konkretnih 69 evrov za štiri jedi. Račje prsi, radič, polnjene testenine z burrato, smuč, teletina, maline in arašidi se družijo s solidno karto vin, na kateri je menda 150 vinskih etiket, večina je naših mojstrov, le nekaj je tujih vin.