Po našem mnenju ali po našem okusu, če hočete, sta na vrhu še vedno dve izvrstni gostilni, ena, ki izhaja iz tradicije turističnih kmetij in sledljivih proizvodov, in druga, ki je morda najbližje italijanskemu pogledu na sodobno kulinariko. Kakor koli, poleg naštete deseterice je na Dolenjskem še nekaj solidnih možnosti, morda celo dvajset, zato smo jih morali kar nekaj izpustiti, govorimo predvsem o domačijah in nekaterih turističnih kmetijah.
Gostilna Repovž Šentjanž
Močno prenovljena družinska ekološka kmetija postaja vse bolj vrhunska gostilna ali celo restavracija, ki preprosto presega velikost kraja, v katerem živi in dela. Še vedno so njihova osnova sledljive sestavine, ki jih imajo na domačih njivah in v shrambah, če česa ni, se obrnejo na sosednje kmetije. Povezanost kmetije z gostilno je verjetno največja prednost Repovža pred dolenjsko konkurenco, druga prednost je premišljena strategija domačih, ki vsako leto prevetrijo ponudbo, čeprav ta ostaja, razen v redkih primerih, v prijetnih domačih tonih. Najkrajši meni (pozdrav iz kuhinje, pet manjših hladnih predjedi, topla predjed, glavna jed in dve sladici) vas bo stal 55 evrov, najdaljši z več kot desetimi jedmi 110 evrov. Tudi vinska karta je več kot obsežna, morda med petimi najboljšimi v Sloveniji, posebno so ponosni na izbor posavskih vin in na modre frankinje iz vse Evrope. Neprekosljive so tudi strani s penečimi vini. Cene vinske kapljice so ugodnejše kot po drugih prestižnih gostinskih obratih. Najem moderno prenovljene sobe stane 150 evrov za dve osebi.
Fotografija: Luka Cjuha
Ošterija Debeluh Brežice
Verjetno brežiško – bolj restavracijo kot gostilno najbolje opišejo stavki, ki smo jih prebrali na spletu. Namreč, da je Debeluh najboljša zagrebška restavracija. Jasno, govorimo o tem, da je brežiški mojster Jure Tomić celo popularnejši čez mejo kot doma. V prijetno urejeni in prenovljeni restavraciji se poigrava s prepoznavnimi okusi, svoje znane in nagrajene jedi pa ob vsaki degustaciji nadgradi z novimi idejami. Debeluh ima natančno urejeno vinsko karto domačih in prestižnih tujih vin, za najdaljši meni obilnih jedi trenutno računa 120 evrov.
Fotografija: Jaka Gasar
Gostilna Vovko Ratež
Ena najboljših klasičnih gostiln novega dolenjskega vala je hkrati ena cenovno najdostopnejših v naših krajih. Za degustacijski meni petih konkretnih jedi (koruzna juha, domači žlinkrofi s potočnimi raki, svaljki z jagenjčkom, tatarska postrv, divjačina …) boste na robu Novega mesta odšteli prijaznih 49 evrov. Jedi so sledljivih sestavin in sezonske narave, moderno dolenjsko kuhinjo pa dopolnjujejo z izvrstno in ne predrago vinsko karto najboljših dolenjskih, slovenskih in tujih vin, tudi šampanjcev. Urejene sobe so po 140 evrov.
Fotografija: Miha First
Gostilna Rakar Trebnje
Če hočete videti, kako naj bo videti res orjaška vinska karta, ki presega slovenske okvire, pa tudi v tujini ni veliko takšnih, morate v Trebnje k Rakarju. Gre za eno prvih postojank dolenjskega novega vala, kjer znajo skuhati marsikaj dobrega, večina receptov pa temelji na prenovljeni lokalni kuhinji. Gre za eno cenejših vrhunskih gostiln pri nas, najkrajši meni stane 45 evrov. Radi povabijo v klet, v kateri so, tudi za domov, najboljša in najdražja vina vsega sveta (za richebourg grand cru 2007 je treba odšteti 6200 evrov, za petrus 2014 pa 5200 evrov). Sobe so po 110 evrov.
Fotografija: Miha First
Hiša Fink Novo mesto
Damjan Fink se je po aferi v središču mesta spet še bolj aktivno vrnil h Krki. Hiša Fink je sicer bolj gostilna, a v Novem mestu vse bolj opravlja podobno nalogo kot v Ljubljani restavracija Cubo. Gre za urejen in prijeten lokal, ki gosti zahtevnejše goste in kjer so pri kuhanju celo bližje mednarodni ali kar mediteranski kot pa domači ali lokalni kuhinji. Pet bogatih jedi v degustaciji vas bo stalo zmernih 58 evrov. Hiša Fink je prenovljena gostilna z izvrstno vinsko karto, prijaznim someljejem in priročno vinsko kletjo.
Fotografija: Miha First
Oštarija Herbelier Dolenjske Toplice
Gostilna, ki je ena glavnih atrakcij turistične ponudbe v Dolenjskih Toplicah, z vsakim dnem postaja bolj ekološka in bolj sledljiva. Tako ob dvakratnem spanju v njihovem hotelu ponujajo tudi zanimiv zajtrk, sprejem gostov s hladnim čajem dobre misli in mete, večerjo s petimi hodi in vinsko spremljavo, nekajurni pohod po kočevskih gozdovih in spoznavanje kulturne dediščine, tematsko obarvano kosilo v naravi, tradicionalno sezonsko večerjo in sprostitev v kopeli z zelišči. 199 evrov na osebo. Ena najprijaznejših slovenskih gostiln.
Fotografija: Grad Otočec
Grad Otočec Otočec
Ne gre pozabiti, da je hotel na Otočcu v eni najprestižnejših hotelskih verig Relais & Chateaux in da je temu primerna grajska restavracija, ki je vzgojila že veliko izvrstnih kuharjev. Lepše kot med debelimi stenami gradu je zunaj na dvorišču, kjer ponujajo predvsem jedi dovršene mednarodne kuhinje in najboljša slovenska, pa tudi mnoga tuja vina. Meni štirih jedi je 65 evrov. Drugače je na najvišjem mestu biftek z gosjimi jetri, pire krompirjem, čebulno marmelado in dijonsko gorčico za 38 evrov. Nočitev za dva je poleti okoli 420 evrov.
Fotografija: Miha First
Restavracija A3 Brestanica
V prenovljenih prostorih gradu Rajhenburg mladi navdušenci kuhajo in strežejo izrazito avtorsko kuhinjo in se pohvalijo z zanimivo vinsko karto, ki jo še dopolnjujejo z degustacijami v grajski peninoteki. Pri hrani so povezani z ribogojnico Pavlič z Blance, ki jim dovaža sveže sladkovodne ribe, a se ne ustrašijo niti koketiranja z Jadranom. Po drugi strani imajo tudi nekaj govedine in teletine, vse skupaj pa najraje ponujajo v različno dolgih degustacijah. Najdaljši meni ima osem jedi in stane 100 evrov na osebo, najkrajši je 50 evrov.
Fotografija: Miha First
Tri lučke Sremič
Moderno gostišče nad Krškim vse bolj koketira s prireditvenim turizmom, pa naj gre za poroke, birme ali dekliščine. Kljub temu ostajajo predani vinski kulturi, konec koncev domujejo med vinogradi, in visoki kulinariki. Štiri jedi so 44 evrov, degustacija sedmih jedi pa 74 evrov. V zadnjem času se vse več ukvarjajo tudi z razmeroma dragimi tujimi mesninami, hrbet črnega angusa stane kar 140 evrov za kilogram, po drugi strani pa so tople predjedi okoli 15 evrov. Kot smo omenili, imajo solidno tudi malce mednarodno vinsko karto in sobe po 130 evrov.
Fotografija: Miha First
Restavracija Javornik Šentrupert
Prenovljena gostilna ima nekaj posameznih projektov, ob veliki jedilnici in šanku še catering, dvorano za poroke, birme in še kaj. V restavraciji se ob nedeljah spremenijo v domačo gostilno, kjer kuhajo klasična kosila za 28 evrov. Tako kot nekoč še vedno slovijo po kruhu iz krušne peči, se pa skoraj preveč ukvarjajo z jadranskim morjem. V glavnih vlogah so še vedno lokalne jedi, recimo jelenov file, ki ga pečete pri mizi, testenine iz krušne peči ali hišna pašteta in palačinke. Imajo solidno vinsko karto, na kateri je največ dolenjskih vin.