Gostilna pri Lojzetu Zemono, Vipava

Kar malce neverjetno je, kolikokrat se na vseh možnih slovenskih lestvicah znajde Gostilna pri Lojzetu. Enkrat kot naša najboljša gostilna po oceni italijanskih strokovnjakov, drugič kot najboljša gostilna na Vipavskem, spet tretjič, ko Tomija Kavčiča razglasijo za enega najboljših kuharjev v teh krajih, potem pa spet kot destinacija z najlepšim razgledom pri nas. Tokrat so praktično vsi, ki smo jih povprašali, razglasili Zemono za gostilno z najlepšim razgledom med vinskimi trtami. Po griču, na katerem stoji star lovski dvorec, se vzpenjajo vinske trte, pa tudi sama gostilna ima tako poleti kot pozimi vedno nekaj posebnega. Poleti na vrtu med oboki dvorca, pozimi v urejeni in prenovljeni notranjosti. Kot nalašč za italijanske goste in za poroke. Ponudba vina temelji na lokalni vipavski kapljici, za izbirčne pa najdejo tudi prestižno robo iz uvoza. Kuhinja trenutno najbolj televizijskega kuharja v Sloveniji je lokalna in ustvarjalna. Degustacijsko potovanje s tremi, štirimi pozdravi, štirimi jedmi in kako sladico je kakih 45 evrov.

Gredič Avenanti Ceglo

Ko so pred časom prenovili stari dvorec v Brdih, si mnogi niti niso predstavljali, da bodo Brda dobila prvo res prestižno lokacijo. V kuhinjo so postavili italijanskega zvezdnika, ki celo bolj kot z lokalno briško hrano briljira z morskimi jedmi. Iz kleti so naredili moderno, skoraj futuristično vinoteko, kjer je dobiti praktično vsa boljša slovenska in veliko tujih, predvsem italijanskih vin. Po stenah so obesili dela Irwinov, v gradu pa imajo tudi urejene sobe. Jedli boste za kakih 40 evrov na osebo. Vina so razmeroma poceni, sobe pa po 120 evrov.

Taverna Svetinje

Gostilna v Jeruzalemu, ki jo nekateri kritizirajo zaradi enostavne lokalne hrane, drugi pa ravno zaradi tega zelo hvalijo. Okoli gostišča na gričku so nepregledni vinogradi, v vinoteki pa razen nekateri izjem (Movia, Dveri Pax…) vina Kupljen. Za manj kot 20 evrov se boste krepko najedli (postržače, žganci, fižol s smetano, ocvirki, meso iz tunke, prleške mesnine, prleška gibanica…), Kupljenova vina pa so na lokaciji razmeroma poceni. Veliko gostov je navadno iz tujine. Če se hočete zbuditi med trtami, imajo tudi sobe za kakih 30 evrov na osebo z zajtrkom.

Turistična kmetija Joannes Vodole

Ljubljančani kar težko razumemo, da imajo Mariborčani v okolici mesta tako zanimive vinske lokacije. Naj mimogrede navržemo, da so pred leti prihajali najboljši sauvignoni iz slikovitega Meranovega pod Pohorjem. Renski rizling po drugi strani naj bi bil najboljši v okolici Malečnika, kjer kmetuje Boštjan Protner. Čez cesto ima gostišče njegov brat Gregor Protner, ki njegovo vino seveda prodaja, zraven pa pristavi klobase, meso iz tunke, zaseko, jelenovo salamo, domače kranjske klobase, gibanico… Spanje je kakih 24 evrov na osebo.

Domačija Klinec Medana

Čeprav gre za žepnega vinarja, vina Aleksa Klinca slovijo po vsej Sloveniji (in tujini), pa naj gre za njegova oranžna vina ali rdeča Quello in Moro. Za ljudi iz centralne Slovenije je zanimiva tudi njihova domačija, kjer ob degustaciji omenjenih vin ponudijo tudi hladne in tople lokalne mesnine (imajo lastne krškopoljske prašiče in gosi), pa še kakšne testenine dodajo. Strokovnjaki so si edini, da imajo najboljši pršut v državi. Pogled na briške griče in vinograde lahko ponudijo tudi s sobami.

Gostilna Grič Slovenske Konjice

Gostilna na vrhu hriba je pravzaprav le del velikega vinsko-turističnega kompleksa z moderno vinsko kletjo in golf igriščem. Najlepši del gostilne je tako imenovana panoramska soba, iz katere je neverjeten pogled na vinograde in na Slovenske Konjice. V gostilni strežejo klasično slovensko hrano v spremstvu zadnje čase vse večkrat nagrajenih vin Zlati grič. Posebej pripravljajo kakopak tudi degustacije svojih vin, in če bi se lepote radi nagledali tudi zjutraj, lahko najamete sobo za kakšnih 30 evrov na osebo.

Turistična kmetija Kabaj Šlovrenc

Francoz, ki v Brdih prideluje moderna vina, ima tudi svojo gostinsko ponudbo. Za goste ob lastnih vinih pripravljajo predvsem klasično briško hrano, ki jo, kolikor je to mogoče, pripravljajo po starih receptih (jota iz repe, krompirjeva juha, svinjska rebra, špinačni ravioli, klobase, kuhane v vinu…), cene so sprejemljive, manj kot 30 evrov na osebo, pogled na vinograde med malico pa neprecenljiv. Če se zadržite, imajo v teh krajih imajo tudi sobe – po 80 evrov, če v njih spita dve osebi.

Majerija Slap

Odkar se je Matej Tomažič, bivši kuhar v krminski Subidi in učitelj kuharstva v Trstu, dokončno vrnil iz Italije, gre na levi strani Vipavske doline kulinarično življenje drugačno pot. V Slapu, med vinogradi, njivami in gredami zelišč, je gostišče, ki ponuja izbor bolj ali manj ekoloških in lokalnih vin ter lokalno hrano, s posebnimi zelišči. Tomažič, ki sicer ni poseben pristaš kreativnih jedi, vas nasiti že za 30 evrov.

Belica Medana

Za mnoge goste iz centralne Slovenije je Belica tisto, kar si predstavljajo, ko rečejo Goriška brda. Moderno urejena gostilna s hotelom, razglednim stolpom in bazenom na vrhu hriba z vinskimi trtami. Zgodba, ki bi jo lahko videli tudi v Toskani. Pri Belici imajo sijajen pršut, testenine, pa tudi kako meso z žara radi naredijo (že za 20 evrov se dobro nasitite). Jasno, prodajajo praktično samo svoja vina. Razgled z Medane nadgradijo z urejenimi sobami, najcenejše so v območju 60 evrov za dve osebi.

Turistična kmetija Püklavec Zasavci

V jeruzalemskih gričih in bližnji okolici je kar nekaj gostiln, ki se lahko pohvalijo z razgledom in razmeroma poceni ponudbo. Hlebec, Brenholc, Dvorec Jeruzalem… Na koncu našega seznama pa je slikovita kmetija iz Zasavcev, ki velik del svoje ponudbe podreja svojim vinskim gričem in svojim vinom. Poleti mize postavijo tako, da gostje med kosilom ali večerjo strmijo v zeleno dolino. Imajo samo svoja vina, ki spremljajo ponudbo enostavne lokalne hrane. Za 35 evrov na osebo dobite sobo, zajtrk in večerjo.