Nekateri ekonomisti te podražitve hrane pripisujejo živilskopredelovalni industriji in trgovini na drobno, ki si na račun gospodinjstev z nižjimi prihodki privoščita izjemno visoke dobičke. Medtem se delež, ki ga dobijo kmetovalci od prodaje na drobno, še vedno zmanjšuje. Nemški pridelovalci hrane so na primer leta 2021 dobili samo 21,7 odstotka vrednosti od cene prodaje na drobno in ta delež se še naprej zmanjšuje. Najočitnejši primer je delež kmetovalcev pri cenah kruha: leta 1970 so zaslužili 19,2 odstotka od prodaje potrošniku v trgovini, leta 2022 je ta delež strmoglavil na 5 odstotkov.

Zagotavljanje korektnih cen

Proizvajalci mleka se soočajo s podobnim izzivom. Celotno obdobje v letih 2014–2024 cene mleka niso pokrivale vse večjih stroškov proizvodnje. Zaradi tega številni kmetovalci poslujejo z izgubo in so odvisni od subvencij, brez katerih ne bi preživeli.

Članek je dostopen samo za naročnike
Članek je dostopen samo za naročnike
Priporočamo