Zakaj neki bi Mehičani pili pravo stvar, se je spraševal, Američani pa naj bi se zadovoljili z manjvredno pijačo. Navsezadnje je sladkor menda bolj zdrav, trdi njegov minister za zdravje Robert F. Kennedy ml., ki je že jeseni lani okrivil koruzni sirup – »ta strup!« – za prekomerno debelost Američanov in porast sladkorne bolezni.

Šefi mednarodne korporacije, ki je sladilo iz koruznega škroba začela uporabljati aprila 1985, so bili zmedeni; njihova PR-sporočila so bila medla – nekaj v slogu, da so hvaležni za predsednikov entuziazem, »več podrobnosti o prihodnjih inovacijah pa sledi v kratkem«. Čudili so se tudi pridelovalci koruze na ameriških tleh, ki so takoj opozorili na padec prihodkov in izgubo delovnih mest, na višjo ceno izdelka in krajši rok uporabe.

»To bo dobra poteza,« je bil prepričan veliki vodja. »Boste videli. Preprosto bolje bo tako!«

Toda bolje za koga? In zakaj neki si Trump prizadeva za spremembo kokakoline recepture, ko pa ima na pladnju preveč vsega – Putina, Epsteina, trgovinsko vojno, bitko z ameriško centralno banko … in še enajstodstotni padec vrednosti dolarja (največji v petdesetih letih), ki ga je pridelal v prvi polovici letošnjega leta? Sploh pa, mar ni fen dietne kokakole, tiste brez sladkorja?!

Članek je dostopen samo za naročnike
Članek je dostopen samo za naročnike
Priporočamo