Predstavniki Googla so se nedavno sestali s francosko vlado. Google se je namreč na njihov predlog, da bi jim moral plačevati za vsako povezavo do njihovih vsebin, precej burno odzval. Zagrozil je, da bo vse njihove vsebine, ki jih sam iskalnik sicer prikazuje, umaknil.

Francoske medijske hiše v večini podpirajo predlog vlade o nekakšni obdavčitvi Googla, saj verjamejo, da jim iskalnik do neke mere krši avtorske pravice, s tem ko prikazuje vsebino na spletu. Francoska ministrica za kulturo Aurelie Filippetti se z novo direktivo strinja.

Google na drugi strani zatrjuje, da je takšen zakon v nasprotju z interesi francoskih uporabnikov spleta. V pismu francoski vladi, ki so ga objavili tudi na spletnem blogu zatrjujejo, da "tovrstne poteze ne morejo sprejeti, zato bi bili posledično prisiljeni ukiniti povezave, ki jih iskalnik generira do francoskih medijskih portalov.“ Celoten odziv Googla si lahko preberete TUKAJ.

Francija pa ni edina, ki skuša z zakonom dodatno zaščititi avtorske pravice na spletu. Podoben zakon je v pripravi tudi v Nemčiji.