"Očitno smo ukrotili zmaja," je dejala poveljnica ISS, ameriška astronavtka Sunita Williams. "Veseli smo, da je z nami," je dejala, kot poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Prva zasebna vesoljska kapsula, ki je poletela proti ISS, je šestim članom na krovu postaje tako uspešno pripeljala za skoraj pol tone zalog. Williamsova se je zahvalila Nasi in SpaceX za pošiljko, še posebej za čokoladno-vaniljin sladoled.

Do tovora - od hrane, oblek do znanstvene opreme in drugih pripomočkov - bodo astronavti sicer prišli šele v četrtek. Najprej morajo izdatno preveriti, ali je spojitev izvedena brezhibno, preden bodo odprli povezovalno loputo.

Kapsula bo nato na ISS ostala skoraj tri tedne, nato pa bo nazaj na Zemljo odnesla za okoli 800 kilogramov tovora.

Zmaj se je z ISS spojil dva dni in pol po izstrelitvi iz Cape Canaverala na Floridi. Gre za prvo pošiljko v okviru 1,6 milijarde dolarjev vredne pogodbe SpaceX z Naso za oskrbovanje ISS. Skupno pogodba predvideva 12 tovrstnih poletov.

Nasa se je odločila po upokojitvi raketoplanov oskrbo ISS prepustiti zasebnikom, da bi se sama osredotočila na globlje raziskovanje vesolja.

Družba SpaceX doslej v vesolje še ni poslala plovila s človeško posadko, načrtujejo pa, da bodo prvega človeka s svojim plovilom v vesolje poslali v roku treh do štirih let.