Z novim posnetkom je gradbena mojstrovina prikazana v povsem novi luči, saj postanejo vidne tudi tiste najmanjše podrobnosti, ki jih s prostim očesom sicer ne vidimo.

Novi tridimenzionalni posnetki ogromnih kamnov so znanstvenikom dali novo znanje, zaradi katerega sedaj menijo, da je bila prvotna uporaba Stonehenga predvsem umetniška, šlo naj bi za svojevrstno galerijo slik.

Znanstveniki so že pred izdelavo tega posnetka vedeli, da so snovalci Stonehenga pazljivo izbirali material kamnitih blokov za to, da bi dosegli posebno osvetlitev točno določenih delov kamnov v točno določenih delih dneva. V Stonehengu so namreč izklesane neverjetne, a težko vidne slike, ki jih je kar 115, kljub temu pa, da se je vedelo, da obstajajo, so sedaj odkrili še 70 novih umetnin.

''Pomembno je bilo, iz katere smeri prihaja obiskovalec. Verjamemo, da so se slike bleščale in bile vidne le, če je obiskovalec prišel iz severovzhoda,'' je povedal profesor arheoastronomije Clive Ruggles. Slike so se bleščale pod svetlobo zahajajočega sonca zimskega solsticija, točneje ob zori najdaljšega dne v letu, kar dokazuje, da so ljudje v tej dobi veliko pozornosti namenjali prav Soncu.