Kaj je NFC?

NFC je tehnologija brezžičnega povezovanja, ki omogoča preprosto komuniciranje med kompatibilnimi napravami. Gre v bistvu za nadgradnjo radijske povezave (radio-frequency identification (RFID)), ki se denimo uporablja za plačevanje javnega prevoza. NFC deluje na razdalji nekaj centimetrov, omogoča pa torej povezovanje za izmenjevanje podatkov.

Še nekaj klasičnih primerov uporabe:

• interakcija med napravami (izmenjava vsebin med pametnimi telefoni)
• prebiranje oznak NFC (naprave s podporo tehnologiji NFC lahko prebirajo oznake, ki omogočajo neposreden dostop do aplikacij, prodajnih in marketinških informacij, ipd)
• interakcija med napravo in dodatki (uporaba tehnologije NFC za povezovanje pametnih telefonov z brezžičnimi slušalkami, zvočniki in drugimi dodatki).

Trendi na področju tehnologije NFC

Pri Nokii verjamejo, da bodo razvijalci izkoristili priložnosti, ki jih ponuja odprti NFC in razvili aplikacije za skupno rabo informacij, branje oznak ali vstopanje v družbena omrežja. 

Uspeh tehnologije NFC je seveda odvisen od sodelovanja s številnimi različnimi akterji pri ustvarjanju infrastrukture. Ključne bodo partnerske povezave s proizvajalci naprav, bankami, mobilnimi operaterji, proizvajalci kartic SIM, razvojno skupnostjo in drugimi. 

NFC Hub

Z namenom dvigovanja zavesti o tehnologiji NFC je Nokia v Veliki Britaniji predstavila pobudo NFC Hub. Pobuda podjetjem omogoča nakup oznak NFC za uporabo na marketinških materialih, kot so plakati in poslovne vizitke; izbiro domene, na katero oznake preusmerijo čitalce oznak NFC; in spremljanje statistik, ki se nanašajo na oznake. Namen pobude je približati tehnologijo NFC podjetjem, ki imajo potencial za uporabo tehnologije NFC kot sestavnega dela svoje ponudbe, in uporabnikom mobilnih telefonov na tem trgu.

Eden prvih rezultatov pobude je sodelovanje z ustanovo Museum of London, ki bo uporabljala oznake NFC Hub za podeljevanje kuponov za trgovino in gostinske storitve muzeja, rezervacijo vstopnic za prihodnje razstave in za dostop do več informacij o razstavljenih delih s prebiranjem oznake neposredno ob njih. 

V videu smo preizkusili povezavo mobilnika z različnimi napravami. Pri tem NFC resnično olajša uporabo pripomočkov, saj se izognemo nepotrebnemu "šarjenju" po nastavitvah telefona, predvsem pa je celoten proces hiter, enostaven in učinkovit.

Več o zanimivih napravah preberite v temi Testirali smo.