Študenta univerze v Alberti je med helikopterskim poletom nad arktičnim ledom presenetil pogled na eno belo in eno rjavo piko pod njima. Biologa sta hitro ugotovila so, da gre za grizlija in severnega medveda. Opazila sta ju na otoku Victoria, okoli 500 kilometrov od siceršnjega življenjskega prostora grizlijev na kanadski celini.

Ko sta si bolje ogledala severnega medveda, se jima je zazdel nekoliko nenavaden. Imel je temne lise na hrbtu, njegov smrček je bil videti umazan. Glavo je imel opazno večjo kot običajno, na hrbtu pa je imel grbo, ki jo sicer najdemo le pri rjavih medvedih. Njegove šape so bile videti, kot bi nosil nogavičke. Takšen mešanec nosi različna imena, denimo že omenjeni "pizli" ali "nanulak" (gre za kombinacijo dveh inuitskih besed – nanuk je severni medved, aklak pa grizli).

Lučka Kajfež Bogataj: Kaj naj zdaj naredi polarni medved, dobi krila?

Grizli, ki se prehranjuje s tjulnji?

Nekaj dni pozneje sta študenta opazila še eno nenavadno žival, najverjetneje je šlo za novega mešanca, in pa dva grizlija. Eden od njiju je bil tako debel, da sta bila prepričana, da se prehranjuje s tjulnji, tako kot severni medvedi. Grizliji sicer občasno zatavajo na tako severne kraje, je pa zanje nenavadno, da se tam zadržujejo dalj časa. Še bolj nenavadno je, da se parijo s severnimi medvedi.

Mešanci so se sicer že skotili v kakšnem živalskem vrtu, njihov obstoj v divjini pa je bil dolgo časa le špekulacija. Ne gre za to, da severni medvedi in grizliji nikoli ne pridejo v stik, vendar so bila njihova srečanja v preteklosti navadno bolj agresivne vrste.

Leta 2006 je ameriški lovec na severozahodu Kanade ustrelil medveda nenavadnega videza. Kasnejša DNK analiza je pokazala, da gre za prvega zabeleženega pizlija v divjini. Leta 2010 so ustrelili še enega medveda, ta je postal še večja senzacija. Šlo je namreč za potomca mešanega medveda, torej že drugo generacijo pizlijev.

Severni medved kot "beli rjavi medved"

Severni medved in grizli sicer veljata za dve različni vrsti, zato naj ne bi bila sposobna imeti (zdravega) potomca. Toda vrsta severnega medveda se je od rjavih medvedov ločila komaj pred 600 tisoč leti. Tako je v nekem smislu severni medved pravzaprav "beli rjavi medved". Doslej so znanstveniki odkrili pet mešancev, vsi pa živijo na otokih v okolici otoka Victoria. Tam se je pred časom naselila manjša skupina grizlijev. Najverjetneje so na otoke prišli po ledu, ko so pozimi lovili severne jelene. Ko se je spomladi led stalil, so morali medvedje ostati na otokih. Tam je sicer vse, kar potrebujejo za preživetje, poletja pa so tudi vse daljša, kar jim ustreza.

Znanstveniki pričakujejo, da bodo imele podnebne spremembe in krčenje življenjskega prostora za posledice večje število takšnih mešancev. Taljenje polarnega ledu bo sčasoma prisililo severne medvede, da se naselijo na kopnem, gradnja infrastrukture in razvoj rudarstva pa grizlije silita na sever Kanade. To poletje smo zabeležili najbolj drastično taljenje ledu na Arktiki doslej. Biologe skrbi, da bo to spodbudilo razvoj mešancev. Poročilo, ki je bilo leta 2010 objavljeno v publikaciji Nature, svari, da bo taljenje ledu učinkovalo na 34 različnih živalskih vrst. Vrste, katerih življenjska okolja ločijo mase ledu, bi lahko kmalu prišle v stik in se skupaj parile, so prepričani strokovnjaki.