Čeprav so iranske oblasti ponovno omogočile dostop do Gmaila, islamska republika še vedno izvaja eno najbolj temeljitih cenzur spleta. Iran onemogoča dostop do več deset tisoč spletnih strani, ki jih označuje za nemoralne ali zločinske, onemogočen dostop do Gmaila pa je sprožil precej nasprotovanja v parlamentu.

"Svet za cenzuro spleta je sporočil svoj ukaz v zvezi z odpravo blokade Gmaila ministrstvu za telekomunikacije,“ je za tiskovno agencijo Mehr povedal član odbora Mohamad Reza Aghamiri. Reuters je uspel pridobiti potrdilo tudi s strani Irancev, ki so od nedelje zopet lahko dostopali do Googlovega servisa za elektronsko pošto.

Prepoved je bila umaknjena teden zatem, ko je 23. septembra iz Irana prišla novica, da namerava država do nadaljnjega onemogočiti dostop do Gmaila. Čeprav je iz države prišlo uradno sporočilo, da namerava Iran onemogočiti dostop do Gmaila, je Aghamiri prejšnji teden rekel, da je bila blokada nehotena posledica močnejše blokade dostopa do YouTubea.

Čeprav je Iran onemogočil dostop do spletnega servisa za deljenje video vsebin, kjer je bil objavljen sporni film Nedolžnost muslimanov, je mnogo Irancev vseeno uspelo obiti cenzorske ukrepe. "Na noben način nočemo, da bi bil YouTube dostopen,“ je povedal Aghamiri. "Ministrstvo za telekomunikacije zato išče rešitve, ki bi blokirale YouTube v HTTPS protokolu, a ohranile dostop do Gmaila.“

Mnoge omejitve spletne svobode v Iranu izvirajo iz časa, ko so uporabniki s pomočjo facebooka in YouTubea organizirali in širili protivladne proteste po izvolitvi Mahmuda Ahmadinedžada leta 2009, nekaj ukrepov pa sledi tudi kiber napadom na iranski jedrski program.