Na 648 metrov dolgo in 2,6 metra visoko protihrupno ograjo je nameščenih 644 panelov s sončnimi kolektorji. Moč elektrarne, ki je od 10. septembra že priključena v električno omrežje in električno energijo že proizvaja, bo 167 kilovatov, letno pa naj bi proizvedla okoli 196 megavatnih ur električne energije, so sporočili iz Občine Šempeter-Vrtojba.

Gre za prvo tovrstno elektrarno v Sloveniji in bo predstavljala referenco za možnosti izkoristka sončne energije na slovenskih avtocestnih protihrupnih ograjah. Vrednost investicije je 551.160 evrov, od tega je 83 odstotkov prispevala Švica, 17 odstotkov investicije pa financira Občina Šempeter-Vrtojba. Podlago za panele, ki je stala 360.000 evrov, sta sofinancirali občina in Družba za avtoceste v RS.

Izgradnja elektrarne je potekala v sklopu projekta Obnovljivi viri energije v primorskih občinah, ki je sofinanciran iz donacije Švice ter sredstev primorskih občin. Gre za enega večjih projektov na področju obnovljivih virov v tem delu Slovenije, katerega vrednost znaša 3,4 milijona evrov.

V projektu sodelujejo še občine Cerkno, Brda, Tolmin, Koper, Pivka, Ilirska Bistrica, Piran ter Triglavski narodni park, kot izvajalska agencija pa ga je koordinira Goriška lokalna energetska agencija.

To je prvi dokončani projekt v okviru vseh 210 projektov, ki jih financira Švica na območju EU.