Čeprav so bile informacije o filmu že javne, ga je ministrstvo za obrambo objavilo šele pred nekaj dnevi. Film jasno prikazuje, kako daleč je bila Velika Britanija pripravljena eksperimentirati na živalih, da bi razvila svoje biološko orožje, saj se je zavedala grožnje svetovne vojne, v katero bo vpleteno biološko orožje.

Prizori, v katerih lahko vidite 3500 morskih prašičkov in 83 makakov stlačenih v škatle, iz katerih jim moli samo glava, kričijo od strahu, so iz današnje perspektive vznemirjajoči. Britansko ministrstvo se je že distanciralo od poskusa, izvedenega v šestdesetih letih, z izjavo, da takšna praksa ni v skladu z modernimi etičnimi načeli.

Poskuse so izvajali na ladji v bližini otoka Lewis, na severu Velike Britanije. Znanstveniki, oblečeni v gumijaste skafandre in zaščiteni s plinskimi maskami, so živali postavili na palubo, se umaknili na varno in nato detonirali bombo, ki je kosmatince zasula z bakterijami bubonske kuge. Eksperiment je bil tako tajen, da tudi večina posadke na krovu ladje, ni vedela, kaj se v resnici dogaja.

Čeprav so upoštevali vse varnostne mere, je na zadnji dan poskusov skozi varovano območje zaplula manjša ladja. Slednji so kar tri tedne sledile vojaške ladje in čakale na poziv na pomoč. Ko so se prepričali, da se ni nihče okužil, so uničili in odstranili vse podatke, da je ladja zaplula skozi okuženo območje.

"Večina nas je razumela potrebo, da Britanija razvije biološko orožje," je pojasnil Geoffrey Scarlett, eden izmed redkih znanstvenikov, ki so sodelovali pri operaciji Kotao in so danes še živi.