Pro Evolution Soccer je svojo pozornost tradicionalno posvečal predvsem veščini igranja simuliranega nogometa. Tudi tokrat se vsi ključni premiki vrtijo okoli tega cilja. Najbolj opazna sprememba je vsekakor upočasnitev hitrosti igre. Ob prvem stiku z igro je ni mogoče spregledati. Čeprav se s časom na hitrost igre navadi, je prva izkušnja lahko izredno nadležna. Občutek stalnega zaviranja igralcev, ko želite, da hitro stečejo proti žogi, je najbolj primerljiv z nadležnim občutkom zaviranja, ki ga doživimo v prvih vrstah vlakov smrti.

Vendar kot že rečeno, na hitrost se privadi, ko osvojite vsaj nekaj zahtevnejših potez, ki jih omogoča igra, pa boste tudi razumeli, zakaj je bila odločitev za upočasnitev pravilna. Izkušnja igranja je namreč neverjetno dobra. Ukazi so odzivni, umetna inteligenca prikazuje pravi golgeterski instinkt in dobesedno kliče po ubijalskih žogah v globino.

(Foto: Konami)

Poleg tega gre pohvaliti simulirane fizikalne zakone, ki še dodajajo k občutku pristnosti. Odbijanje žoge od obrambnih igralcev, ko po sproženem strelu proti golu je skoraj tako zadovoljujoče,kot če bi dejansko zatresli mrežo. No, pretiravati ni treba, je pa potrebno priznati, da smo prišli daleč od časov, ko so žoge v gneči obrambnih igralcev skoraj po pravilu neovirano letele proti mreži.

Še povečana pozornost veščini igranja pa posledično pomeni, da igra ni tako lahko dostopna vsakemu, ki jo prvič vzame v roke. Učna krivulja je izjemno visoka, kar igralec hitro opazi, ko med treningom opravi s prvo vajo in se za precej časa ustavi pri drugi. Zahtevnejši igralci bodo zato precej časa preživeli v treningih in izpopolnjevali veščine, ostali pa se bodo verjetno sprijaznili z osnovami in upali, da nasprotniki niso pokazali več potrpljenja z zahtevnimi vajami.

(Foto: Konami)

Ko se odmaknemo od igralnih elementov, pa naletimo na tradicionalno šibke prvine na drugih področjih. Vračajo se stari načini igranja, novih pa tudi tokrat ni videti na obzorju. Največja težava pa se tudi tokrat skriva v težavah z licencami. Čeprav ima PES 2013 licenco za ligo prvakov, seznam ekip zopet ni popoln, saj ob odsotnosti določenih lig manjkajo nekateri večji evropski klubi, kot je Dortmund. Spet drugod pa imamo opravka s klubi, ki nimajo pravih imen. Prav tako niso zabeležene vse menjave, do katerih je prišlo ob izteku prestopnega roka.

Naštete težave se vsakič znova odpravlja z marljivim delom v urejevalcu, ki sicer omogoča popolno odpravo neprijetnosti z licencami, od opravljanja menjav do izgradnje stadionov. Vendar to zahteva precej časa vsaj ene marljive osebe, ki je tako prijazna, da svoje mukotrpno delo brezplačno ponudi ostali skupnosti prek spleta. Prav tako v svoji naivnosti očitno ne razumem vrline posebnih klasičnih ekip, če v njih ni najti resničnih klasičnih igralcev.

(Foto: Konami)

Pro Evolution Soccer 2013 je naravno in pričakovano nadaljevanje svojega predhodnika. Ima iste prednosti in iste slabosti, le da so nekatere zdaj eno leto starejše. Vendar bi lagal, če bi rekel, da bom raje nadaljeval z igranjem PES 2012. Konec koncev pa je ključni faktor športnih simulacij igralnost in PES 2013 jo ima. S tem v mislih igri ne moremo podeliti nižje ocene od 8.

Ocena: 8,0

Igra je dostopna za PC, Playstation 3 in Xbox 360.

Ostale video igre.