Da internet še ni ubil televizorja, kot pravijo nekateri, dokazuje tudi Apple. Pred časom so predstavili svojo posodobljeno Apple iTV, ki uporabniku omogoča spletno kupovanje vsebin, ki si jih lahko na televizorju ogledamo iz udobja domačega naslonjača.

Poleg spletne trgovine založene s filmi in glasbo, vmesnik omogoča brskanje po spletu (YouTube, Vimeo, iColoud, ipd.), zahvaljujoč Applovi funkciji AirPlay pa še prenašanje vsebin z iPadov, PC-jev, MacBookov in drugih naprav neposredno na televizor.

Da ne bo pomote – Apple TV ne omogoča predvajanje običajnih televizijskih programov, ali pa prosto brskanje po spletu – gre zgolj za dodaten pripomoček, preko katerega dostopamo do določenih Applovih vsebin.

 

Sama priključitev naprave je hitra in preprosta… priklopimo HDMI kabel, vnesemo podatke za dostop do spleta (ali preko WiFi, ali preko kabla) in že jo lahko uporabljamo. V samem meniju so zbrane razločne ikone, preko katerih izbiramo želene vsebine.

Uporaba vsebin seveda zahteva iTunes račun uporabnika, preko katerega se te tudi zaračunavajo. Preko Apple TV v Sloveniji sicer nimamo možnosti kupovati filmov, lahko jih samo najamemo. Možnost nakupov je na voljo na napravah iOS in računalnikih Mac. Ko film enkrat začnemo gledati, imamo na voljo 24 ur, nato ga je treba ponovno najeti. Video vsebine ločljivosti 1080p HD navado potrebujejo 5 minut preden si jih lahko ogledamo.

Če izberemo ikono »Račinalniki«, bo vmesnik samodejno našel računalnik, ki je priključen na isto brezžično omrežje. Tako lahko preko televizorja dostopamo do naše medijske knjižnice na računalniku.

Apple TV upravljamo z daljincem. Premikanje po menijih je dokaj enostavno, zaplete pa se pri raznih vnosih besed. Tu je daljinec preprosto naporen za uporabo. Zahvaljujoč aplikaciji AirPlay pa lahko TV upravljamo tudi z drugimi Applovimi napravami – mi smo to poizkusili z novim iPadom, kar se je izkazalo za precej bolje.

Za konec

Če že imate kakšen Applov izdelek in ste ljubitelj omenjene znamke, potem je Apple TV prava reč za vas. Lepo se združuje s tovrstnimi napravami in omogoča še dodatno sinergijo vašega doma. Če pa nimate Applovih izdelkov, potem je nakup precej brez pomena.

Cena: približno 130 evrov.

Več o zanimivih napravah preberite v temi Testirali smo.