Nova različica Sonyjeve igralne konzole bo manjša in lažja od sedanje različice. Najprej jo bodo začeli tržiti v ZDA, kot omenjeno 25. septembra, temu bodo nato sledili še drugi trgi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nintendo je medtem že minuli teden napovedal, da bo 18. novembra v ZDA začel tržiti novo generacijo video igralne konzole Wii U. Še v novembru bo konzolo začel prodajati tudi v Evropi, 8. decembra pa še na Japonskem.

Posebnost nove konzole Wii U je nadzorna tablica Gamepad z zaslonom, občutljivim na dotik. Prav zanjo so razvili tudi posebne aplikacije, ki bodo uporabniku omogočale denimo upravljanje različnih virov filmov, oddaj in drugih video vsebin.

V Nintendu upajo, da bodo z novo igralno konzolo dosegli takšen uspeh, kot so ga z izvorno leta 2006 predstavljeno različico konzole Wii. Ta je na začetku med drugim na račun senzorjev gibanja uporabnika beležila velik prodajni uspeh, a je z leti začela izgubljati privlačnost v primerjavi s konkurenčnimi konzolami Xbox 360 in Playstation 3.

Absolutne številke o prodaji so sicer še vedno v prid wiijev - teh naj bi bilo namreč doslej na svetovni ravni prodanih okrog 97 milijonov, medtem ko so xboxi našli 70 milijonov, playstationi pa 64 milijonov kupcev.

Vendar pa se celotna industrija igralnih konzol na trgu video iger spopada s hudo konkurenco s strani pametnih mobilnih telefonov. Igranje iger na pametnih mobilnikih je namreč vse bolj priljubljeno, kar posledično pomeni manjše zanimanje za klasične igralne konzole, zlasti njihove prenosne različice.

Proizvajalci igralnih konzol se temu prilagajajo z zniževanjem cen in krepitvijo svoje glavne prednosti - bogate ponudbe video iger.