ZDA že krivijo za trojanca Stuxneta, ki je leta 2010 napadel iranski jedrski program, a nato ušel izpod nadzora ter se razširil po spletu, in orodje za kiber nadzor Flame, ki so ga strokovnjaki za spletno varnost odkrili maja.

Izdelovalca protivirusne opreme Symantec Corp. iz ZDA in Kaspersky Lab iz Rusije sta danes razkrila, da so našli dokaze, da so Flameovi operaterji uporabljali še tri druge viruse, ki jih morajo še odkriti.

Podjetji, ki sta analize opravljali ločeno, nista želeli odgovoriti na vprašanja, kdo je odgovoren za Flame, piše Reuters. Tiskovni agenciji so zahodni državni varnostni uradniki povedali, da so bile ZDA vpletene v izdelavo Flamea, s projektom pa se povezuje tudi Izrael. Podobna zagotovila s strani nekdanjih in sedanjih virov v ameriški vladi so dobili tudi glede Stuxneta.

Kaspersky in Symantec sta junija odkrili povezavo med Stuxnetom in Flameom. Povedali so, da je Flame skoraj identičen kodi Stuxneta iz leta 2009. Glede novih odkritih virusov pa imajo pri obeh podjetjih zelo malo podatkov. Ne vedo, čemu so namenjeni in česa so sposobni, vedo le, da eden deluje na območju Bližnjega vzhoda.