V podrobni reportaži je opisal pogoje dela v tovarni Foxconn, ki stoji v kitajskem mestu Tai Yuan, v njej pa proizvajajo računalniške dele, pa tudi dele za telefone in tablične računalnike. Novinar je bil zadolžen za del proizvodnje iphonov.

Nočna mora v spalnici

Ko je dobil delo, se je moral najprej udeležiti sedemdnevnega uvajanja, pokazali so mu, kje bo jedel, spal in kako se telefon sploh sestavi. Prostor, v katerem zaposleni spijo, je opisal kot nočno moro, saj je v njem močan vonj po smeteh in znoju, v garderobni omari pa so ga pozdravili ščurki. Posteljnina, ki jo je prejel, je bila umazana in polna pepela.

Delal je v nočni izmeni, ki je trajala od polnoči pa do šestih zjutraj, pravice do odmora ni imel. In čeprav bi moral delati le šest ur, je novinar zapisal, da je bil na delovnem mestu vedno dlje časa. "Delali smo dlje, saj se ne sme nihče premakniti, dokler mu to kdo ne reče in dokler se tekoči trak ne ustavi," je zapisal novinar, imena katerega niso objavili.

Kazen - stanje v kotu

V delovnem prostoru je bilo hrupno, močan vonj, ki se je širil, pa je bil po plastiki. "Ko sedeš na delovno mesto, boš delal samo to, kar ti povemo," mu je najprej povedal nadrejeni. "To je del novega iphona, ki še ni v prodaji, tako da bi moral biti počaščen, da ga imaš priložnost proizvajati," mu je svetoval.

V minuti je moral na štirih mestih označiti po pet telefonov, nato pa jih vrniti nazaj na tekoči trak. "Po nekaj urah me je začel boleti vrat, pa tudi mišice v rokah. Novi delavec, ki je sedel nasproti mene, je bil izčrpan, zato je za kratek čas legel. Nadzornik ga je videl in ga kaznoval tako, da ga je za deset minut nagnal stat v kot," je članek zaključil kitajski novinar.