Nova storitev, ki je nastala v luči dneva boja proti samomorov, bo uporabnikom omogočila, da prijavijo prijatelje, za katere bodo menili, da imajo samomorilska nagnjena. Družbeno omrežje bo potencialnim samomorilcem poslalo elektronsko pošto, v kateri jih bo prosilo, naj pokličejo skupino za pomoč ali se v posebni klepetalnici pogovorijo s strokovnjakov.

"Ljudje, ki so v krizi, pogosto ne znajo poiskati pomoči," je pojasnil Marne Levine, podpredsednik facebookove mreže Global for Public Policy. "Imamo priložnost, da našim uporabnikom ponudimo pomoč v stresnih trenutkih," je še dodal.

"Pri preprečevanju samomorov mora sodelovati celotna družba. To ni zgolj problem posameznika," je pojasnila zdravnica Regina Benjamin. Samomori na spletu sicer postajajo vse bolj pereč problem, saj mnogi uporabniki ne vedo, kaj storiti, ko njihovi prijatelji, včasih tudi prek storitve Skype govorijo o samomoru, včasih pa ga celo storijo.

Vladni načrt je vreden 55,6 milijonov dolarjev, predstavila pa ga je ministrica za zdravje Kathleen Sebelius. V povprečju v ZDA vsak dan samomor stori 100 Američanov, več kot osem milijonov odraslih pa je prejšnje leto imelo samomorilske misli, kažejo uradni podatki. Kljub vztrajnemu trudu ameriške administracije, da bi zmanjšala stopnjo samomorilnosti med vojnimi veterani, je število primerov v porastu.

Za primerjavo se v Nemčiji v povprečju samomor zgodi vsakih 53 minut. Tako kot v drugih državah pa so tudi v Nemčiji k samomorom bolj nagnjeni moški kot ženske. Povprečna starost samomorilcev je 56 let.