Zahteve po vedno nižjih stroških IT, transformaciji kapitalskih v operativne stroške, optimizaciji poslovnih procesov in standardizaciji, ponujajo dobro zaledje za prodajo oblačnih storitev, v sporočilu za javnost poudarjajo v mednarodni analitski hiši IDC.

Med slovenskimi podjetji je bilo lani glede na dobavo storitev javnega oblaka (vključno s storitvami virtualnega zasebnega oblaka) kupcem v Sloveniji in izven na najvišjem mestu podjetje Xlab, medtem ko je bilo glede na dobavo storitev zasebnega oblaka na vodilnem mestu ponovno podjetje IBM.

S stališča povpraševanja so bili v preteklem letu v Sloveniji največji investitorji v storitve računalništva v oblaku (tako v zasebni kot v javni oblak) podjetja, ki se ukvarjajo s trgovsko dejavnostjo. Na drugo mesto so se glede na investicije v javni oblaku uvrstila proizvodna podjetja, glede na investicije v zasebni oblak pa finančne ustanove.

Med dejavniki, ki so najbolj pozitivno vplivali na prodajo storitev oblaka v Sloveniji, se uvrščajo plačilo po uporabi, lahka in hitra namestitev ter IT obračunan kot mesečni strošek. Kljub temu med glavne zaviralce za sprejem teh storitev še vedno sodijo pomisleki glede varnosti in kontrole, regulatorne zahteve in lokacija podatkov.

"Za uspešno prodajo storitev oblaka, morajo ponudniki nenehno spremljati ponudbo konkurence in pričakovanja uporabnikov. Poleg tega morajo definirati zmagovalno strategijo, ki lahko vključuje ponudbo nišnih produktov, specializiranih rešitev ali rešitev 'vse v enem' ter obenem jasno pozicionirati svojo ponudbo glede na potrebe trga," ob tem poudarja vodja raziskav IDC Adriatics Katarina Rojko.

Obenem je poudarila, da morajo ponudniki investirati v analize in lastne vire, medtem ko bi promocija prednosti lastnih storitev oblaka, privlačne cene in poštena pogodba o zagotavljanju nivoja storitev morale prepričati nove uporabnike za nakup oblačnih storitev.