Raziskovalci so povedali, da je 12 odstotkov ene do vrst metuljev, ki so bili v času eksplozije v jedrski elektrarni Fukušima ličinke, pokazalo sledi genske mutacije. Prizadeti metulji so imeli manjša krila in poškodovane oči, pravijo raziskovalci.

Insekte so parili v laboratorijskem okolju, daleč stran od prizorišča nesreče, kar 18 odstotkov njihovih potomcev pa je pokazalo podobne težave kot predniki, je pojasnil profesor Jiji Otaki z univerze Rjukju na Okinavi.

Odstotek metuljev z mutacijami se je v tretji generaciji še povečal na 34 odstotkov, čeprav je bil po en partner vedno neokužen s sevanjem. Raziskovalci so septembra lani nabrali nov vzorec 240 metuljev v okolici Fukušime, se pravi šest mesecev po nesreči. Mutacije so opazili pri kar 52 odstotkih njihovih potomcev, kar je "dominantno visoko razmerje“ je opozoril profesor Otaki.

Profesor Otaki pravi, da bi bil visok odstotek mutacij lahko posledica zunanje in notranje okužbe s sevanjem – prek sevanja v atmosferi in z okuženo hrano.

Čeprav bi rezultati lahko vzbudili skrb, da bi se podobne mutacije lahko pojavile pri drugih vrstah, pa Otaki opozarja, da je še prezgodaj za takšne sklepe. Povedal je tudi, da rezultati raziskave njegove ekipe niso neposredno prenosljivi na druge vrste, a da bodo podobne teste opravili tudi pri njih.