Agencija za napredne obrambne raziskave (Darpa) je Pentagonov znanstveni oddelek, ustanovljen leta 1958. To je bilo tudi leto, ko je Sovjetska zveza šokirala ZDA s svojimi prvimi uspešnimi vesoljskimi misijami. Američani so s to potezo želeli ohraniti tehnološko premoč na vseh področjih.

Vojaki z neverjetnimi lastnostmi

Darpa med drugim razvija načine, kako bi lahko vojaki dvigovali neverjetno težke predmete in tekli hitreje, kot zmorejo. Njen najbolj sporen projekt pa je genska manipulacija, ki bi vojakom omogočila več dni bojev brez spanja, ves čas pa bi lahko ostali osredotočeni in učinkoviti. Še bolj neverjetni cilj raziskave je najti način, da bi vojakom lahko ponovno zrasli deli telesa, ki bi jih med bojem izgubili.

Ugotoviti želijo, kako bi telo kar najbolj učinkovito pretvarjalo maščobo v energijo, kar bi v končni fazi pomenilo več prostora za orožje in strelivo v nahrbtnikih vojakov, sam tam ne bi več nosili hrane. Na kakšen način bi dosegli rast udov, niso pojasnili. Obstaja pa nekaj primerov otrok, ki so v nesreči izgubili prste, pa so jim ti ponovno zrasli. Zdaj Darpa vlaga ogromne količine denarja zato, da bi odkrila, kaj je razlog za to.

Telepatska komunikacija, posebne kontaktne leče ...

V enem delu raziskav je Darpa že bila uspešna. Razvili so posebno snov, ki zatre spanec. Testirali so jo na pilotih helikopterjev. Brez težav so ostali budni več kot 40 ur, po skoraj dveh dneh brez spanca pa se je njihova raven koncentracije povečala in ne zmanjšala, kot bi bilo normalno.

V začetku letošnjega leta so v javnost pricurljali podatki, da agencija proučuje možnost vgradnje mini monitorja v kontaktne leče, ki bi vojakom projeciral sliko in podatke, pridobljene s satelitov in preiskovalnih letal brez posadke. Delajo tudi na posebnih čeladah, s pomočjo katerih bi lahko telepatsko komunicirali.

Čeprav se njihovi projekti slišijo kot nedosegljiva znanstvena fantastika, se lahko agencija pohvali s prvimi napravami za virtualno resničnost, ki so se kasneje izkazale za predhodnice današnjega spleta.