Sintetično meso proizvajajo na način, da odvzamejo del celic žive živali in jih laboratorijsko vzredijo v mišično tkivo. Postopek je že znan v praksi, še vedno pa se ne ve, ali bo to meso tudi užitno za ljudi.

Ideja o umetno proizvedenem mesu obstaja že od konca 20. stoletja. Najprej so o tem fenomenu razmišljali v Nasi. Tam so želeli umetno meso ustvarjala za svoje astronavte. Kljub temu, je komercializacija takšnega produkta še zdaleč od realnosti. Največja težava, ki bi nastopila pri prenosu takšne hrane k ljudem je vprašanje, ali bi ljudje sploh sprejeli to možnost, da bi jedli umetno meso pred domačim in naravnim. Ameriški znanstveniki potrjujejo, da je ta prihodnost izredno blizu.

Produkt bo sprva za ekološko osveščene ljudi

Madžarski specialist za tkiva Gabor Forgacs iz univerze v Missouriju se je v preteklosti ukvarjal z raziskavami nadomestitve tkiva pri človeških organih. Kot je povedal, bi enaka tehnologija lahko bila prisotna pri proizvajanju laboratorijskega mesa, ki bi ga uživali ljudje. Forgacs je tudi prvi človek na svetu, ki je že jedel sintetično tkivo - umetno proizvedeno meso. "Ta proizvod sprva ne bo namenjen množicam, ampak ekološko osveščenim ljudem in ljudem, ki mesa ne jedo zaradi etičnih vidikov," je povedal Forgacs. Njegovo podjetje Modern Meadows je že zdaj privabilo številne investitorje .

Madžarski znanstvenik je povedal, da bo pred laboratorijskem mesom poskušal ustvariti kožo, ki lahko deluje na podobnem principu, a je proizvodnja etično manj sporna, kot pa proizvodnja mesa. Najtežja naloga pri proizvodnji umetnega mesa bo ustvariti okus, obliko in izgled mesa, kakršnega smo navajeni. "Kakšen bo končni rezultat še ne moremo napovedati. Sprva bo zagotovo v obliki sestavine, z visoko stopnjo beljakovin, ki so podobne živalskim," je povedal Forgacs

Katere so prednosti?

Madžarski znanstvenik pravi, da bo umetno proizvedeno meso ključnega pomena, saj se svet spopada z nevzdržnimi razmerami v mesni industriji. Znižuje se število hlevskih živali, krči se obdelovalne površine, pašnike, vodo se neracionalno porablja in emisije toplogrednih plinov naraščajo. "Situacija je postala nevzdržna, uničujemo si planet zaradi proizvodnje mesa. Mi bomo pa ustvarili nekaj, kar bo ceneje in veliko manj škodljivo za Zemljo," je povedal Forgocs.

Iz organizacije za prehrano in kmetijstvo ZN so sporočili, da je 18 odstotkov vseh toplogrednih emisij neposredna posledica vzreje živine. Ta delež naj bi se v roku 40 let podvojil. Pri umetni proizvodnji mesa naj bi bil delež toplogrednih plinov manjši za 78-96 odstotkov od tradicionalne proizvodnje mesa. Prav tako naj bi nova proizvodnja zahtevala 99 odstotkov manj površin in za 82-96 odstotkov manjšo porabo vode.