Regulator je Facebook lani obtožil uvedbe "nepravičnih in zavajajočih“ sprememb v svoj dogovor o osebnih podatkih, do katerih je prišlo leta 2010. Med očitanimi spremembami je tudi nastavitev, ki je tajne podatke uporabnikov ponudila na javni ogled brez uporabnikovega dovoljenja.

FTC je Facebooku očitala, da je oglaševalcem in drugim prosilcem brez dovoljenja uporabnikov omogočal dostop do posodobljenih statusov, lokacij in podatkov o stanju razmerja. Novica o poravnavi, ki je Facebook za naslednjih 20 let prisilila v neodvisne preglede ravnanja z zasebnimi podatki vsake dve leti, sledi le dan potem, ko je FTC Googlu naložila rekordnih 22,5 milijonov dolarjev (17,9 milijonov evrov) kazni zaradi obhodov varnostnih nastavitev na Applovih brskalnikih Safari.

Obtožbe neprimernega ravnanja spletnih gigantov, ki jih je predstavila FTC, so še povečale ozaveščenost in skrbi o pomanjkljivi zaščiti osebnih podatkov med najbolj priljubljenimi spletnimi lokacijami. Facebook na svojem družbenem omrežju gosti več kot 955 milijonov aktivnih uporabnikov. Google je junija v ZDA nadziral dve tretjini trga na področju iskalnikov, delež pa je še večji v Evropi, trdi podjetje ComScore.