Tom Henderson na svetovnem spletu preživi "odločno preveč časa", kot pravi. Je menedžer na Extreme Labsu, ponoči pa pogosto opravlja še kakšna dela za svoje stranke in se zabava ob brskanju po spletu. A ko je Google v začetku tega leta obvestil, da bo združil podatke uporabnikov z vseh svojih strani – YouTuba, Bloggerja in Gmaila – se je Henderson odločil, da bo našel način, ki mu bo omogočal dostop do spleta brez Googlovega nadzora.

Henderson je napisal manifest z naslovom Kako sem se ločil od Googla in štiri mesece kasneje še vedno uspešno uporablja splet brez pomoči spletnega giganta.

Google je obljubil, da bo podatke na enem mestu zbiral za boljše izkušnje pri iskanju po spletu, dodal pa je še, da bo te podatke delil samo v določenih primerih, razen če bodo uporabniki želeli drugače. Hendersona je nova politika zmotila, saj ni bil prepričan, da se informacije o njegovih brskanjih ne bi znašle v napačnih rokah.

Čeprav še vedno pogreša YouTube, svojega sina, ki je glasbenik, prosi, naj videe objavlja na Vimeo. Za pregled zemljevidov uporablja MapQuest in namesto Googla informacije išče prek Duck Duck Go, iskalnik, oblikovan, da bi zaščitil zasebnost.

Piškotki in od Googla odvisne druge strani

Manj uspešen je bil Bejamin Ellis, tehnolog iz Camberleyja, ki je po enem mesecu ugotovil, da brez Googla enostavno ne gre. Ko je že mislil, da se mu je izognil, je pristal na strani, ki je uporabljala Googlov AdSense, ta pa je njegove osebne preference uporabila pri izbiri oglasov o produktih, ki bi ga znali zanimati.

Ellis je bil soočen tudi z piškotki za Googlov SafeBrowsing, produkt, ki zavihke na strani brani pred spletnimi stranmi, znanimi po škodljivi programski opremi. Program uporabljajo brskalniki Safari, Firefox in Chrome.

Uporabniki, ki so poskušali na spletu živeti brez Googla in obupali, pravijo, da je nazadnje bolje, če te nadzoruje tako velika in znana družba kot je Google, v primerjavi z manjšimi in neznanimi.