Na mednarodnem simpoziju v Cairnsu sodeluje 1900 znanstvenikov. Osredotočili so se na Veliki koralni greben ter na problem zakisanosti oceanov. Na simpoziju so izdali izjavo s 2600 podpisi, v kateri so zahtevali zaščito oceanov in koralnih grebenov.

Oceani toplejši in še bolj kisli

Zaradi globalnega segrevanja ozračja temperatura oceanov narašča. Korale, ki bodo preživele spremembe, bodo živele v toplejši vodi, kot jo prenesejo sedaj. Gre za osrednji problem človeštva, je pojasnil profesor Terry Hughes iz James Cook Univerze.

Oceani pa ne postajajo le toplejši, temveč tudi vedno bolj kisli, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Znanstvenike je presenetila nizka Ph vrednost vode, ki je posledica večje količine ogljikovega dioksida v ozračju ter kislega dežja.

(Foto: AP)

Znanstvenike skrbi, kako bo povečana kislost vode vplivala na življenje morskih bitij, zlasti na koralne grebene, ker se korale v takem okolju težje razvijajo. To bodo občutili tudi ljudje, saj koralni grebeni privabijo številne turiste, poleg tega pa varujejo obale pred nevarnostmi, kot so cunamiji.

Spremembe v kemični sestavi oceanov vplivajo na obnašanje morskih živali

Sprva so znanstveniki mislili, da se bo ogljikov dioksid v oceanih med mešanjem globoke in plitve vode razredčil. Vendar se večji del ogljikovega dioksida zadržuje v površinskem sloju morja. To je še en razlog, da smo zaskrbljeni glede količine ogljikovega dioksida, ki ga spuščamo v ozračje, je pojasnila znanstvenica Jane Lubchenco.

Po njenih besedah znanstveniki šele zdaj odkrivajo, kako spremembe v kemični sestavi oceanov vplivajo na obnašanje morskih živali. Raziskave so pokazale, da bodo do konca stoletja nekatere vrste rib začele plavati proti roparskim živalim, namesto, da bi bežale pred njimi, losos pa se ne bo mogel vrniti na kraj za drstenje, ker bodo te ribe izgubile čut za vonj.

(Foto: AP)

Znanstveniki so se že začeli spopadati s problematiko kemijskih sprememb v oceanih. Postavili so naprave za zaznavo kislosti vode, da bi lahko gojitelji ostrig zaprli dotok morske vode v ribogojnice, vendar je to le kratkotrajna rešitev. Prava rešitev je zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida, vendar pa bo minilo še precej časa, preden se bodo razmere uredile, je še pojasnila Lubchencova.