Podpora Salamu, ki je vodil zgodnje korake pakistanskega jedrskega programa, je v domovini zbledela pred desetletji, ko so na oblast prišli muslimanski fundamentalisti. Pokojni nobelovec je pripadal sekti Ahmadijcev, ki jo pakistanske oblasti in talibanske militantne skupine preganjajo, ker menijo, da so njihovi člani heretiki.

Salam se je rodil 1926, leta 1979 pa je osvojil Nobelovo nagrado za svoje delo na Standardnem modelu fizike delcev, ki opisuje, kako osnovne sile vladajo obči dinamiki vesolja. Umrl je leta 1996, kljub njegovim dosežkom pa se pojavi v redkih učbenikih, prav tako se izredno redko omenja njegovo ime v govorih pakistanskih voditeljev in medijev. Po drugi strani je pakistanski fizik Abdul Kader Khan, ki je igral ključno vlogo pri izdelavi jedrskega orožja in je priznal, da je širil jedrsko tehnologijo v Iran, Severno Korejo in Libijo, cenjen kot narodni heroj.

Pred leti so na univerzi Quaid-i-Azam morali preklicati načrte, da bi priredili predavanje, med katerim bi Salam lahko predstavil teorijo, s katero je osvojil Nobelovo nagrado, potem ko so aktivistični islamistični študentje zagrozili, da bodo fiziku zlomili noge.