Pametne naprave hitreje zasvojijo kot TV

Čez lužo ima velika večina mladih dostop do najnovejše tehnologije, počasi se ta praksa širi tudi pri nas. Dejstvo, je povedal profesor psihologije na massachusettski univerzi Daniel Anderson je, da pametne naprave lahko otroka in tudi odraslega precej bolj zasvojijo kot televizija. Otrok bo namreč med gledanjem televizije stran od ekrana v eni uri v povprečju pogledal 150 krat, novo zasnovana tablica pa je veliko bolj aktivna, saj se otrok zaslona lahko tudi dotika in ustvarja dejanja.

Dejstvo je lahko strašljivo. A po drugi strani obstaja vedno več raziskav, ki dokazujejo uporabnost tabličnih računalnikov in njihovih učnih aplikacij.

Petino boljše besedišče s tablico

Polovica desetletnikov v ZDA bere zelo slabo, je povedal Michael Levine, izvršni direktor centra Joan Ganz Cooney, ki se ukvarja s preiskovanjem vpliva digitalnih medijev na učenje. Med eno od raziskav so testirali 13 petletnikov in ugotovili, da so s pomočjo iPoda in aplikacije za učenje novih besed, njohvo besedišče povečai in izboljšali za kar 27 odstotkov.

V najnovejši raziskavi so ugotavljali, kakšni so rezultati učenja s tradicionalnih knjig v primerjavi z e-knjigami. Za mlajše otroke so navadne knjige bolj učinkovite, saj se tako lažje osredotočijo le na branje, medtem ko starejšim otrokom e-knjige ponujajo ravno prav dodatne zanimivosti, da ostanjeo osredotočeni in željni branja. A tudi tu slika ni tako preprosta. Morda so res zaposeni s knjigo, vprašanje pa je, koliko odnesejo od snovi v njej, je pojasnil Levine.

Moč zgodbe

Tudi v času spleta zgodba ohranja svojo moč, je povedal David Begg, ustanovitelj spletne strani, ki prav to moč izrablja za učne namene spleta. Na njihovi spletni strani so namreč na voljo zgodbe, ki družino povežejo tako, kot so to počele knjige, ob enem pa so interaktivne in za to za otroke moderne dobe zanimive. Fantazijski svet je zgrajen okoli legendarnih knjižnih zgodb, hkrati pa otroka interaktivno vključi v zgodbo. Na primer, vsakič ko posluša zgodbo, se v mestecu MagicTown pojavi nova hiša in z njo nova zgodba.

''Zgodba je najboljši medij za učenje. Od vaške starešine na preostalo pleme, od generacije do generacije. Zgodbe so način, na katerega se naučimo čutiti čustva, spoznamo moralne vrednote in dobimo občutek za strukturo družbe.''

Večina strokovnjakov se strinja, da še ni povsem jasno, kako vse naj bi tehnologijo izrabili in uporabili za to, da bi se naši otroci kar najhitreje in najučinkoviteje učili novih stvari. Veliko pa o tem, kako zelo se je precepcija učenja in knjige same spremenila, pove podatek, ki ga je zaupal Levine: ''Zelo majhni otroci gledajo navadno knjigo in mislijo, da je elektronska. S prstom hočejo potegniti po njej in zamenjati stran, ko pa se nič ne zgodi, mislijo, da je pokvarjena."