Pri sporazumu Acta je pričakovati, da ga bodo poslanci na sredinem glasovanju dokončno zavrnili, kar bi pomenilo, da sporazum v EU ne bi več veljal.

Zavrnitev Acte je parlamentarcem predlagalo več parlamentarnih odborov. Po mnenju številnih poslancev Acta ne zagotavlja zaščite evropske intelektualne lastnine v globalnem smislu in je preveč ohlapna. Kritični so tudi do dejstva, da se sporazumu niso pridružile države, ki so glavni vir ponarejenega blaga, predvsem Kitajska.

Evropska komisija sicer vztrajno brani sporazum, ki ga je izpogajala z ZDA, Japonsko, Kanado, Singapurjem, Avstralijo, Južno Korejo, Marokom, Mehiko, Švico in Novo Zelandijo ter podpisala konec januarja v Tokiu. S podpisom se je sprožil proces ratifikacije pa tudi val protestov. Več držav, tudi Slovenija, je ratifikacijo sporazuma zamrznilo.

Pred tem bodo evropski poslanci dopoldne ocenili polletno dansko predsedovanje, ki se je izteklo 30. junija. Zaključke danskega predsedovanja bo v Strasbourgu predstavila danska premierka Helle Thorning-Schmidt.

Parlamentarci bodo s predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem in predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom danes razpravljali tudi o zaključkih vrha EU, ki je v četrtek in petek potekal v Bruslju. Resolucijo o sklepih vrha bo Evropski parlament sprejemal v sredo.

Na dnevnem redu sta danes med drugim tudi glasovanji o enotnem evropskem železniškem območju, ki bi okrepil konkurenčnost v evropskem železniškem sistemu in obvezni uvedbi sistema klica v sili v novih avtomobilih po letu 2015.