Pristanek treh astronavtov, med katerimi je bila tudi prva kitajska astronavtka v vesolju Liu Yang, na odročnem območju na severu Kitajske je po poročanju francoske tiskovne AFP v živo prenašala državna televizija CCTV. Shenzhou je pristal okoli 4. ure zjutraj po srednjeevropskem času, ob 10. uri po lokalnem. Trojica se dobro počuti in je bila videti nasmejana.

Posadka Shenzhouja 9 je med drugim pred dnevi uspešno izvedla ročno združitev z modulom Tiangong 1, ki kroži okoli Zemlje. To je bil velik korak za kitajski vesoljski program, saj gre za postopek, ki od astronavtov zahteva izjemno natančnost in spretnost. Vesoljsko operacijo je v nedeljo izvedel 42-letni astronavt Liu Wang.

Kitajska je pred tem v vesolju sicer izvedla več avtomatskih združitev dveh vesoljskih plovil. Izpopolnitev ročne združitve pa je nujna za njihove načrte o izgradnji prve kitajske vesoljske postaje, za kar morajo do potankosti izpopolniti tehnologijo priključevanja. To je doslej v 60. letih prejšnjega stoletja uspelo le še Američanom in Rusom.

To je bila prva kitajska izstrelitev človeka v vesolje po septembru 2008. Lani se je plovilo Shenzhou 8 brez posadke v vesolju dvakrat uspešno združilo s Tiangong 1. S tem je Kitajska postala tretja država po ZDA in Rusiji, ki je osvojila tehnologijo za združitev dveh vesoljskih plovil v orbiti.

Kitajska vesoljski program razume kot simbol svojega globalnega statusa, vse večjega tehničnega znanja in uspeha komunistične partije. Cilj programa je državi zagotoviti vesoljsko postajo, na kateri bi lahko posadka živela več mesecev, po zgledu ruskega Mira in Mednarodne vesoljske postaje (ISS).